-
MES czujniki parkowania
Witam, parę dni temu jeszcze działały mi czujniki przód i tył a teraz nic błąd "Parking help not available" może kabel przebiłem montując klubowe ramki ? Jest to możliwe ?
Jak mogę podłączyć się w MES do czujników ? Zakłądka nadwozie niestety nie łączy mi się "potrzeba kabel ELM 327 ja posiadam niebieski od Viakkena, czy jest możliwość połączenia ?
-
Często leci wtyczka pod tylnym zderzakiem. Czujniki parkowania się wyłączą nawet jeśli tylko jeden odmówi współpracy. Jak podłączysz pod MES to sprawdź co się zapisało jeśli np wszystkie 4 tył to na 90 % ta wtyczka pozostałe 10% to może być uwalona centralka. Napewno podłączysz się z czujnikami po ELM 327
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Ok, wtyczkę sprawdzę i zakupie ELM 327 Dzieki
-
Sprawdź "na ucho". Wrzucasz wsteczny bieg i nasłuchujesz przykładając ucho do czujnika. Działający robi tyk tyk z częstotliwością naćpanego dzięcioła.
U siebie zdiagnozowałem tak jeden uszkodzony czujnik. Namierzyłem używkę w kolorze i zabrałem się za wymianę...okazało się że przerwany był przewód. Czujnik został w rezerwie.
-
A jak zdiagnozować przód ?
-
To jest tak inteligentny system, że włącza przód rownież na biegu wstecznym.
-
Albo przy pomocy przycisku na podsufitce. Tzn wlaczasz czijniki
-
włącz i dotknij poczujesz pod palcem pulsowanie
spokojnie to nie boli! a zepsuty czy nie działający nie będzie pulsował.
Przed wymiana musisz najpierw sprawdzić wtyczki łączące instalację przód i tył z nadwoziem często są zaśniedziałe. Ja wymieniłem obie na nowe hermetyczne i uniwersalne i spokój
-
A czujnik jest włączony na podsufitce jeśli świeci się czerwona dioda czy jak jej niema ? Bo mi się świeci i jest błąd.
-
Tak sygnalizuje błąd na czerwono świeci i przy włączeniu wstecznego jeszcze piszczy ciągłym sygnałem. Włącz aby ci świeciło czerwone i dotknij palcem każdy, to będziesz wiedział jaki nie pulsuje i on albo nawalił albo coś w instalacji/kostce nie styka.