-
Hamulec reczny 159 SW
Witam, od pewnego czasu mam problem z ręcznym, trzyma ale trochę za słabo bo z większej góry auto jedzie. Linki nowe tłoczki nowe wszystkie gumy nowe (mechanizmy sprawdzone (wysuwają tłoczek) wszystko wyczyszczone w zacisku i nasmarowane. Prowadniczki w jarzmie nasmarowane, i tu jest pytanie z jedna prowadniczką mam problem gdyż, wszystkie śruby mają 3 frezy a jedna niema jest normalną prostą śrubą. Jak wkładam ją w jarzmo to ma luz i czasem ociera. Czy to może być problem słabego ręcznego ?
P.S regulacja przy dzwigni jest na max nic nie daje
-
Pytanie jak to składałeś...
Tłoczki w zaciskach wkręcasz do oporu, wkładasz klocki, skręcasz zaciski bez podłączonych linek lub maksymalnie je poluzuj. Odpalasz silnik i wciskasz mocno pedał hamulca kilka razy aby tłoczki się ustawiły do tarczy. Potem możesz regulować linki, śruba od regulacji jest pod schowkiem w tunelu środkowym.
Jak po tej operacji dalej nie bedziesz mieć ręcznego to masz potegowane z linkami lub samymi zaciskami - a dokładniej z mechanizmem samoregulacji.
-
Pytanko- czy istnieje inna metoda regulacji ręcznego niż kręcenie śrubą przy dźwigni?
Bo ja też mam nowe linki, hamulce z tyłu żyleta, a ręczny zawsze mi kręcą nosem na przeglądzie... Jakoś specjalnie nie ruszam tego bo "mieszkam na płaskim".
... no ale o zablokowaniu kół na mokrym mogę zapomnieć.
Może jest jeszcze jakaś regulacja samej dźwigienki przy zacisku? Czy coś?
-
Przy zacisku żadnej regulacji nie ma, spróbuj procedurę którą opisałem powyżej, o zablokowanych kołach przy zaciągniętym ręcznym przy hamulcach tarczowych raczej zapomnij taki urok tego rozwiązania.
-
Wszystko zrobione według procedury, zaciski są po pełnej regeneracji, linki nowe. Stojąc pod bystrą pionową górą puszczają, a stojąc na mniejszej nie. Autem nie idzie ruszyć na biegu 1. Czy to jest normalne ?
-
Jeszcze co może mieć wpływ na to - to same klocki a w zasadzie to mieszkanka jaka była użyta do ich produkcji, na jednych trzyma lepiej na innych gorzej.
Jaki patent możesz użyć to najpierw auto zahamować na hamulcu nożnym i trzymać go wciśniętym a potem zaciągać ręczny, wtedy ręczny trzyma lepiej przynajmniej u mnie to się sprawdza, choć ja takich problemów nie mam.
-
Jeszcze jutro odpowietrzę układ bo coś pedał jest lekko miekki, może to coś na ręczny pomoże.
-
Odpowietrzone i dalej kicha, czy może być to wina zużytych tarcz i klocków, tarcza jest bardzo nierówno starta i ma duże rowki (wżery) klocek też nie równo wytarty ?
-
oczywiście że tak, kup porządne tarcze i klocki i po problemie, chociaż i tak nie oczekuj że będziesz bokami na ręcznym jeździł:)
-
To i ja się podłączę. Ja mam próbkę innego rodzaju, mianowicie ręczny lapie m dopiero od czwartego ząbka. Reszta poprostu przepuszcza. Cos jak by były wytarte, co tam może być uszkodzone?