159 2.4 Problem z automatyczną skrzynią AF40
Witam,
Otóż mam problem z powyższą skrzynią, mianowicie zauważyłem że przy prędkości 35-40km/h słychać jakieś tarcie, obcieranie, nawet lekkie drgania na karoserii. Problem narasta wraz z przejechanymi kilometrami (chyba temperatura) po kilkuset staje się bardzo uciążliwy. Zacząłem badać co i jak i zauważyłem że jest spory luz na kielichu przegubu wewnętrznego lewej półosi i lekkie zapocenie. Kielich lata w obudowie mechanizmu różnicowego. Zdemontowałem półoś i zobaczyłem że niema tam żadnego łożyska w skrzyni a jedynie simer i jakaś tulejka, tyle widać z zewnątrz. Dodatkowo zauważyłem że przy kręceniu lewym lub prawym kołem (na podnośniku) słychać jakiś dziwny szelest z mechanizmu różnicowego. Skrzynia też biegów nie zmienia idealnie, delikatne szarpnięcia. Jakieś 5tyś km temu był regenerowany zmienik momentu przy okazji innej naprawy silnika. Oczywiście świeży olej. Pytanie czy warto się pakować w regenerację, czy lepiej poszukać innej skrzyni?? Ewentualnie czy mógłby ktoś podać przybliżone koszty takiej imprezy. A może jakieś inne sugestie??
Z góry dzięks..