-
Wałek rozrządu
Czy pokrywa z wałkami rozrzadu od np. 156 2.4 Jtdm 175 KM pasuje do 159 2.4 Jtdm 210 KM? Na foto są identyczne, a ja nie mam możliwosci sprawdzić osobiscie i zwymiarowac. Mi pękł wałek wydechowy i jeszcze nie wiem dlaczego, może ktoś słyszał o takim przypadku.Pasek rozrządu i znaki OK. z góry dzięki
-
Kolego mam pokrywę z wałkami, zapraszam na priv
-
Okazało się, że to nie pękł wałek chociaż wysunął sie w strone paska i sprawiał takie wrażenie tylko rozsypał sie napęd pompy vacum. Zerwało przez to śrubę koła zębatego i narobiło bałaganu. Połamane dzwigienki , pompa vacum poniszczona, uszkodzone kółko wałka + wyszlifowane a raczej nadszarpane miejsca na głowicy i pokrywie ale to przejdzie i pojedzie ;-) .
Postaram sie wrzucić jakieś foto.
Ma może ktoś na sprzedaż tylne koło wałka rozrzadu wydechowego te z kłami na napęd vacum pompy?
chętmie kupię
-
Zrobione ;-) , trochę trwało ale trzeba było poszukać części bo na nowych to bym zbankrutował :-0
Przez głupi łącznik, który pękł musiałem wymienić vacum pompe, koło tylne wałka rozrządu, koło pasowe wałka rozrządu, 20 dzwigienek zaworowych, nowy pasek rozrzadu choć tamten miał dopiero 20tyś, plus uszczelki itp., oraz sporo mojego czasu i pracy. Szczęście, ze przy tej konstrukcji łamią sie dzwigienki, a nie krzywią zawory. Przy okazji zmieniałem elastyczny pasek miedzy kompresorem klimy a alternatorem- KOSZMAR i nigdy więcej, nie polecam ;-).
Temat można uznać za zamknięty.