biegi nie wchodzą i sprzęgło wraca kiedy chce
Witam.
Moja sprawa dotyczy Alfy 147 JTD 115km. Wczoraj wieczorem chciałem podjechać do sklepu i gdy odpaliłem auto i chciałem wrzucić 1 nie mogłem dać rady ... bieg tak jakby nie mógł trafić w swoje miejsce próbowałem wrzucić inne biegi to samo... zwróciłem uwagę na sprzęgło, że raz zostawało i musiałem nogą pomóc mu wrócić a raz wracało. Udało mi się tylko wrzucić wsteczny ale to na siłe i z odzwiekiem mechanicznym. Tak auto zostawiłem wczoraj. Dzisiaj rano sprawdziłem najpierw płyny wszystkie i fakt fakt hamulcowy jest do połowy (ale nie wiem kiedy był wymieniany) ale z ciekawości na wyłączonym silniku biegi wchodzą bez problemu i sprzęgło wraca...
Interesuje mnie czy ktoś miał podobny przypadek ? Nie wiem czy to będzie kompletna wymiana sprzęgła i wyprzęgilka bo się juz naczytałem trochę..... czy może sie sprzęgło zapowietrzyło a możliwe że to tylko płyn do wymiany ?? Prosiłbym o radę :)
Ps. Do tego kiedy auto jest na chodzie na luzie i chce wrzucic 1 to bieg nie chce wejsc a auto jakby chcialo to przodu jechac.