-
Błędy i skaczące obroty
Cześć,
szukałem odpowiedzi na moje pytania w innych wątkach jednak różnią się one kilkoma znaczącymi szczegółami lub nie mają finalnej odpowiedzi wiec zakładam nowy.
Posiadam AR 159, 1,9JTS (Benzyna).
Komputer wywala mi błędy:
1. P1173 - Regulacja składu mieszanki 1 (addytywna) -nieciągły
2. P1176 - Regulacja składu mieszanki 1 (addytywna) -nieciągły
Po skasowaniu błędów wyskakują one ponownie po paru kilometrach. Sondy pracują podobno prawidłowo a przynajmniej nie pokazują błędów (nie pamiętam jakie mają wartości ale jeżeli ktoś wie jaki powinny być napiszcie a sprawdzę).
Dodatkowo po odpaleniu na zimnym silniku skaczą mi obroty trzeba dać gazu/ruszyć to się uspokaja. Obroty skaczą ale autko nie gaśnie. Podczas jazdy (nawet b. szybkiej) nie ma żadnych innych problemów z autem.
Orientuje się ktoś co mogą oznaczać takie błędy w JTS i czy mogą być powiązane ze skaczącymi obrotami?
-
Może to być dziura w dolocie, poczytaj w tym temacie:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1793491
-
Pogrzebałem w powyższym poście i wychodzi że powinienem sondy lambda wymienić.
Gdzie mogę znaleźć manual serwisowy do AR159. Na forum wyczytałem coś o eLearn ale nie bardzo wiem o co chodzi.
Możecie też poradzić coś nt. sond lambda, np. jaki to plus/minus koszt, czy są jakieś zamienniki, czy są jakieś rodzaje i na co zwracać uwagę. Jestem kompletnie zielony w tym temacie
-
Falowanie obrotów zwykle jest objawem usterki silniczka krokowego, ale do jego prawidłowej pracy potrzebne są poprawne odczyty czujników: sondy lambda, temperatury silnika, położenia przepustnicy lub przepływomierza. Podobny objaw (falowania obrotów) daje nieszczelny dolot i zasysanie "lewego powietrza".
-
We wtorek wizyta u mechanika. Dam znać czy coś udało się zdiagnozować.