-
gt 2.0 jts
Witam wszystkich potrzebuje pomocy planuję zakup trzeciej Alfy teraz gt 2.0 jts lecz nic nie wiem na teamy tego silnika a jest bardzo mało informacji na ten temat nie planuje gazu . Doradźcie i dajcie swa wiedzę na temat tej jednostki napędowej . Pozdrawiam .
-
odpuść ten motor...szukaj 3,2 albo 1,9 jtd
-
Jeździ fajnie, ale spala sporo.
-
Lepiej dołożyć do v6, "Jts" motor wymagający i delikatny w obsłudze, nietypowy olej i co tygodniowa kontrola jego stanu "jts lubi sobie łyknąć oliwy" spalanie na poziomie 9,5-10 w trybie mieszanym, osiągi wystarczające ale przy v6 bledną no i dźwięk vki bezcenny... Check engine to norma, czasami od benzyny a czasami od wypadania zapłonu.
-
Stereotypy, stereotypy...
Jeżeli ktoś uważa, że spalanie jest wysokie, a jednocześnie doradza V6 - logiki w tym mało.
Z tym wysokim spalaniem również bym polemizował : owszem potrafi zjeść i 12l/100 , ale było to w momencie kiedy przejechałem 385 km w 3 godziny. Natomiast przy jeździe autostradą ze stałą prędkością 110-120km ( koszmar ... ) udało mi się zejść do 7,5 l ( na tym samym dystansie ) . Czas był "nieco" dłuższy...:)
"Nietypowy olej" - jak kupuję Valvoline Racing 10W60 po 120 zł za 5l. Owszem, dolewam . Więcej, ( nawet do 1l / 1tys ) gdy auto dostaje w kość , ale tyle podaje nawet instrukcja ! :rolleyes: Przy spokojnej jeździe - poniżej 0,5l.
Wymagający i kłopotliwy w obsłudze ? A 1,9 jtd 150 KM - to niby jaki jest ?
-
Napiszę inaczej... jeszcze nigdy w życiu żaden silnik w nawet największym padle mi się nie rozleciał☺ dlatego odradzam. Zaraz będzie że: jak dbasz tak masz. No ja dbałem i niestety klops.
-
Nie jest tak źle jak niektórzy tu piszą. Spalanie nie poraża, na autostradzie 180 - 200 przy 4 osobach na pokładzie i pełnym załadunku spalanie 16 l/100. Tryb mieszany spokojnie poniżej 10 da się zejść ale wtedy pytanie po Ci taki silnik. On lubi obroty... ;) co do awaryjności jeszcze tego nie doświadczyłem. Oprócz pękniętej rury dolotu powietrza i wymiany cewki zapłonowej nic złego się nie działo. Ale jak napisałem, użytkuję dopiero rok. Check engine ? Doświadczyłem jak cewka robiła przebicie i tylko wtedy. Nigdy się nie pojawiało więcej. Osobiście mogę polecić. Pzdr
-
W JTSach sprawa z Check'iem (w 156) była popularna bo pierwotnie kostka od jednej sondy lambda była zbyt blisko kolektora wydechowego i się grzała i łapał błędy sondy. Była oficjalna akcja serwisowa - zalecenia na jej przeniesienie w inne miejsce.
Ale to pierdółka.