-
Stuki w zawieszeniu(?)
Witam,
podczas jazdy po mniejszych lub większych nierównościach z okolic prawego przedniego koło słychać głuche stuki.
Stuki słyszalne głównie podczas jazdy w wyższych temperaturach powietrza - od ok 23 wzwyż. Przy niższych też się zdarzają ale rzadziej i ciszej. Ogólnie występowanie stuków mocno nieregularne.
Byłem w dwóch ASO i w obu usłyszałem, że zawieszenie jest w stanie idealnym.
Czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem u siebie lub ma podejrzenia co to może być?
Jest to mocno irytujące, bo do auta mam podejście typowo pedantyczne:)
P.S
...odnośnie pedantyczności ;)
Dzisiaj po powrocie z pracy myłem felgi pod domem, a że auto mam od niedawna i trzymam je na parkingu strzeżonym większość z sąsiadów nie wie, że je w ogóle mam.
No ale do rzeczy... krótka rozmowa z Sąsiadem:
[S]ąsiad: Dzień dobry
[J]a: Dzień dobry
[S]: Super ma pan zabaweczke.
[J]: Dzięki :)
[S] Jakbym taką miał też bym ją tak pieścił.
:cool:
Niby nic a poprawiło mi humor :)
A wracając do tematu proszę o rady:)
-
kolejne fakty:
po każdej wizycie w myjni ręcznej, stukanie zanika. Wczoraj w drodze na myjnie temp. wynosiła ok 27 stopni, było sucho i stukało. Po wyjeździe z myjni cisza. Wynika z tego jasno, że wilgotność i temperatura ma na ten objaw decydujący wpływ. Zauważyłem, że dziewczyny myjące samochód całkiem mocno lały wodą pod ciśnieniem z lancy po nadkolach. Obstawiam, że to jest glówna przyczyna braku stukania po wyjeździe z myjni. Sytuacja powtarza się po każdej wizycie w myjni. Co to może być?
-
Woda to bardzo dobry smar :)
-
Może to nie stuki tylko skrzypniecia?
Psiknj jakimś smarem na tuleje wahacza (do których jest dostęp po maksymalnym skręceniu koła) , zobaczysz czy będzie cisza
-
moim zdaniem górne łożyska kolumn resorujacych.
-
Też obstawiam element kolumny resorującej. Jutro mam wolny dzień więc coś spróbuję podziałać.
-
jeżeli sprawdza na podnośniku kolumnowym nie ma szans na znalezienie tej usterki bo kola luźno zwisają w pozycji w której nie pracują. najlepiej pokręcić kierownicą i nasłuchiwać przy górnym kielichu skrzypień trzasków przeskakiwań. Łożyska te często padają właśnie poprzez zalanie myjką ciśnieniową - ładowany jest tam piasek i potem są problemy. Czasem jak jest duży luz wystarczy od dołu złapać koło i poruszać góra dół.
-
U mnie podobnie było takie głuche stukanie jak było sucho a jak popadalo to niekoniecznie. Na nie równej drodze i na kostce brukowej było to słyszalne. Jeden diagnosta nie widział nic dopiero inny wskazał na jeden z łączników stabilizatora. Wymieniłem i cisza :)