-
diesel i paliwo BIOester
Witam....od kilku tankowań autka leje paliwo na stacji bliska...to jest BIOester...czyli 99% olej rzepakowy...autko jeździ całkiem bez różnicy niż ON...trochę śmierdzi frytami...i rano na zimnym trochę kopci...ale za to różnica w cenie na zbiorniku paliwa jakieś 40zł...a trochę jeżdżę...podzielcie sie wrażeniami na ten temat jeśli ktoś jeździ...aha...mój silnik to 1,9TD z 1998r
-
są już chyba 4 takie tematy :)
-
dobrze...ok...mój błąd...ale zgromadźmy opinie zainteresowanych użytkowników diesel Alfaholików...w jednym miejscu...niech mają świadomość...czym może grozić jazda na rzepaku...i ile mogą zaoszczędzić...bo to jest tak naprawdę ważne....także rozwińmy ten temat
-
powiem tam do fiata scudo 1,9 TD leje bio i juz kupe tyś zrobilem i jest dobrze
-
ale w żadnym temacie nie poruszona jest sprawa silnika td wyłącznie jtd a to inny silniczek juz :) a po ile u ciebie jest bio ??
-
ja leje na bliskiej po 2,99zł....narazie śmigam aż miło...myślę że do jesieni mogę bez problemu na nim jeździć....a zimą przesiadka na ON
-
jesli chodzi o bioestry z bliskiej to do starszych silników jak najbardziej sie to paliwo nadaje :) nie wiem jakw w 1.9 TD w alfach ale w ojcowego escotra z 1.8TD leje bio juz prawie dwa lata, zrobiłem na tym paliwie ponad 40tys.km i nie działo sie zupełnie nic. nawet zimą smigałem na bio :D jak juz wczesniej zauwazył kolega frynas jedynym minusem jest to, ze smierdzi spalonymi frytami :D ale autko idzie jak zupełnie jak na ON wiec moim zdaniem, skoro nie widać róznicy to po co przepłacać ;D
-
Witam. Niestety nic pozytywnego na temat taniego bioestru nie napiszę. W przypadku turbodiesla mamy prosty problem: biopaliwa wydzielają znacznie więcej czynników smolistych niż olej napędowy. Efekt jest taki, że olej silnikowy nie radzi sobie z wchłanianiem tych substancji i po połowie standardowego okresu użytkowania jest do wymiany! - i gdzie ta oszczędność? Chyba że nie zależy nam na silniku...
-
Carlube Preparat czyszczacy układ paliwowy DIESEL (635787617) - motoAllegro
wyczytałem że do biodiesela trzeba dodawać środek czyszczący wtryski...i znalazłem to...jak myślicie bedzie to miało pozytywny wpływ na silnik????ja już zrobiłem ok 5 zbiorników paliwa co daje ok 4500km na bio....dodawałem jako dodatek środek uszlachetniający do diesela w postaci preparatu zmniejszającego temp. krzepnięcia...a czy ktoś z Was używa takiego wspomagacza????