3 załącznik(i)
Alfa 156 2.4 wita z Warszawy
Witam wszystkich alfaholikow.
Od poltora roku jestem szczesliwym posiadaczem Alfy 156 FL Sportwagon 2.4jtd.
Wszystkim, ktorzy przy wyborze auta doszli juz do etapu - Alfa 156 czy........, szczerze polecam model, ktorym jezdze.
Auto jest fantastyczne, ma charakter, wyglad, piekne brzmienie (wiem to dizel, ale najlepiej grajacy dizel jaki slyszalem) i dobrze jedzie.
Alfa mnie wciagnela, a mialem do czynienia z naprawde ciekawymi autami i musze przyznac, ze niewiele aut ma czynnik x. Alfa go ma i to sporo. Silnik 5 cylindrow z niemala turbina i waga auta niecale poltorej tony w pieknym opakowaniu tworza swietny samochod. Zeby zobrazowac jak fajne jest to auto powiem tak: Zawsze podobaly mi sie Alfy. Kupilem ja bo chcialem wreszcie miec jakas. 156 bo ladna i niedroga, a 2.4 dizel bo podobno pancerny i bezobslugowy przy czym bardzo dynamiczny. Cel: dbac, odrestaurowac, troche jezdzic (troche bo ponoc delikatne to wszystko..), cieszyc oko (tak to kombi ale moje oko cieszy). Na codzien mamy z narzeczona dwa inne samochody po prostu do jezdzenia... Jeden z nich stoi teraz bezuzyteczny poniewaz ja Alfa w kolo podworka nakrecilem juz ponad 30 tysiecy.. Taki to samochod.
Teraz jeszcze kilka spraw technicznych.
W czasie mojej eksploatacji czyli ok 30 000km przez 18 miesiecy wymienilem nastepujace elementy:
1. Poduszki silnika
2. Polos
3. Lozysko
To natomiast lista rzeczy, ktore zrobilem/wymienilem bo eksploatacja tego wymagala lub zrobilem, ale wcale nie trzeba bylo tego robic (zrozumie ten kto kocha swoje auto).
1. Komplet tarcz i klockow przod i tyl TRW
2. Komplet amortyzatorow i sprezyn (dwukrotnie). Najpierw Bilstein B14 gwint potem standard Kayaba
3. Rozrzadu
4. Komplet kol 16 cali plus Bridgestone Blizzak
5. Komplet kol 18 cali plus Pirelli PZero Nero GT
6. Reflektory ksenonowe
7. Regeneracja kilku elementow wnetrza i czarna okladzina na podsufitce dzieki wlasnym umiejetnosciom manualnym i tutorialom z yt.
8. Dekat
9. EGR off
10. Remap u Kreatora w Warszawie
11. Powloka kewlarowa na kolo dwumasowe
12. Polerowanie lakieru
13. Wyciszanie wnetrza w zakresie drzwi przednich, tylnych i bagaznika
14. Instalacja car audio (wreszcie gra. Po kilku warsztatach car audio i zmarnowanych paru groszach wreszcie gra jak nalezy. Z racji swoich doswiadczen w tym aspekcie chetnie sluze rada i pomoca).
Na poczatek to chyba wszystko.
Aha. Pewnie zdenerwuje niektorych zaslaniajac sie argumentem "jestem nowy" i zapytam o nastepujace sprawy:
1. Czy polecicie specjaliste z sercem do samochodow ktory przeprowadzi konserwacje podwozia
2. Gdzie szukac wsparcia przy ewentualnych modyfikacjach ukladu wydechowego (wokalne).
3. Czy ktos mi wytlumaczy jakie sa mozliwosci na wstawienie wiekszych tarcz hamulcowych w moim modelu.
Bede wdzieczny za pomoc.
Oczywiscie wszelkie sugestie dotyczace poprawienia czego czy ulepszenia w mojej alfie mile widziane.
Zalaczam fotki mojej Alficzki.
Mam nadzieje , ze sie spodoba i pozdrawiam.