-
Tarcze hamulcowe tył
Mam Alfę 147 2.0 TS i mam potrzebę zmiany tarcz hamulcowych z tyłu. Klocki już kupiłem i myśle nad tarczami. Zastanawiam się nad napinanymi Mikoda (takie sa z przodu) ale tak się zastanawiam czy to ma jakiś sens ? Może zwykle tarcze np Bosch czy TRW wystarczą ? Te hamulce z tylu przecież nie robią całej roboty. Różnica cenowa tez nie powalał wiec nie koniecznie chodzi mi o oszczędność ale o sens to rozwiązania.
-
Jarałem się nacinanymi, nawiercanymi i ........ mi przeszło. Zbierają "nagar" z klocków, pękają, hałasują. Od dłuższego czasy stosuję gładkie brembo i wymienione wady nie występują. Testowane na ulicy i torach (tu potrzeba lepszych klocków niż oem).
I takie polecam.
-
Zamiast w nacinane niskiej jakości lepiej wybrać gładkie, ale lepszej firmy. Z tyłu nie ma za bardzo siły hamowania więc takie TRW czy Brembo spokojnie wystarczą. I tak ważniejsze będą dobre klocki.
-
Też początkowo się napaliłem na MIkody i po 35tys pęknięcia przy nawiertach...Nacięcia już prawie wyrównałem z tarczą... Klocki ZImmermannn były raczej za twarde, teraz dojeżdżam premiery. Nie kupuj mikody, to tylko wygląd.
-
ATE lub TRW na Boscha radzę uważać bo dużo jest podróbek.
-
Najbardziej uniwersalny zestaw na jakim jeździłem w 3 swoich samochodach to tarcze Brembo gładkie i klocki Ferodo. To zawsze działa, bez względu na model samochodu. Jest cicho, bez nadmiernego zużycia i pylenia oraz w miarę trwale.