Witam,
czy mogę prosić o informacje osób, które mają to już za sobą - odnośnie remontu silnika (koszty, polecane warsztaty)
Wstępna diagnoza to pęknięta tuleja cylindra.
Jestem ewentualnie zainteresowany kupnem sprawnego silnika używanego.
Dzięki!
Printable View
Witam,
czy mogę prosić o informacje osób, które mają to już za sobą - odnośnie remontu silnika (koszty, polecane warsztaty)
Wstępna diagnoza to pęknięta tuleja cylindra.
Jestem ewentualnie zainteresowany kupnem sprawnego silnika używanego.
Dzięki!
Bardzo droga zabawa. O nerwach i czasie nie wspomnę. Przerabiałem to w 164 i nie życzę największemu wrogowi.
Wysłane gołębiem pocztowym.
Pomyśl o przeszczepieniu 3.0 24v ze 166 albo remontuj ale takich rzeczy jak popychacze, szklanki czy zawory nie da się już dostać. Z takim remontem udałbym się do użytkownika QBA od nas z forum.
Potwierdzam - koszty bardzo duze.
Wiekszym problem jest jednak chyba dostepnosc czesci a wlasciwie jej brak...
Mam dwa silniki 3.0 12v na części. W jednym są tłoki i tuleje po przebiegu ok 7tyś.
Sam mam 2 silniki 3.0 v6 12v i komplet nowych gratów do poskładania kolejnego(uszczelki, panewki, pierścienie, parę zaworów, szklanki itp) i nie powiem żeby wyszło mnie taniej niż kupić 166 ze sprawnym silnikiem, nawet z wymianą rozrządu wyjdzie mnie taniej niż nowe graty do gruntownego remontu 12v. Nie liczę kosztów przekładki bo zrobię ją sam. A części do 12v szukałem prawie rok w różnych sklepach, z reguły dostawałem ostatnie sztuki.
Nowych części do 12v w zasadzie nie ma, a pakowanie używanych to loteria. W mojej opinii największym problemem są jednak wymieniacze i partacze, którzy później za pieniądze podejmują się takiej naprawy głównej. Mam w tej kwestii BARDZO bolesne doświadczenia. Naciąłem się na takiego forumowego mistrza swego czasu i wiem, że czym innym jest wymienić klocki lub wahacz, a zupełnie czym innym jest remont Busso.
Wysłane gołębiem pocztowym.
Z mechanikami jest różnie i nie ma co się nad tym rozwodzić. Najlepiej rozbierz silnik, sprawdź co się stało i jeżeli to tylko tuleja to kup i je wymień. Tym bardziej że ich wymiana to najmniejszy problem, gorzej jak będziesz miał głowice do remontu.