-
Zmiana silnika
Witam mam pytanie związane z wymianą silnika. Mam zamiar zmienić mój niedomagający silnik nr 06412 o mocy 180KM na drugi o nr 06410 o mocy 192KM i w związku z tym pytanie czy trzeba jeszcze coś wymieniać np komputer czy coś podobnego? Pierwszy raz robię takie czary mary i się jeszcze w tym nie orientuję. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Ja bym przełożył z osprzętem- bo w sumie 06412 i 06410 różnią się katalizatorem i pewnie wtryskami.
-
Ten drugi jest z jakiego roku? Jeśli sprzed 92 to jest dużo zmian w osprzęcie .
-
Ten co zamierzam włożyć jest z 1989r. więc co powinienem przełożyć wraz silnikiem? Paweł olszewski to była kiedyś twoja alfa ta do której zamierzam wrzucić silnik(tak na marginesie) wszystko z nią ok tylko silnik za dużo oleju pije.
-
Tak właśnie co do tego osprzętu. Silnik z 89 roku ma 3 paski klinowe i nie ma oslony dodatkowej na pokrywie zaworowej. Jest trochę różnic, ja miałem 06412 w poprzedniej Alfie właśnie z 3ma paskami.Tam było 185KM.
-
fiergloo to jak się okazało będzie taki mator o jakim wspominasz wyżej więc chyba nie będzie poważniejszych przeróbek?
-
Czarny metalik ? Ile oleju bierze? jeśli ma moc to winne są uszczelniacze zaworow moja obecna bieże ponad litr na tysąc km. Będe wymieniał uszczelniacze i dam znać czy jest poprawa .Stary silnik ma inny osprzęt pompe ipłaszcze wodne,chłodnice wody,komputer razem z wiązką ,kopułke zamiast modułu ,chyba stary silnik niema czujnika wałka rozrządu i czujnika przepustnicy .Zadzwoń to łatwiej bedzie mi doradzić 606134293
-
Tak czarny metalik. Bierze jakieś 2-3 litry na 1000km tam raczej poszły pierścienie mam sporo siwego dymu i czuć palony olej. Na zapas kupiłem całe auto z tym silnikiem który mam zamiar założyć. Za numer dzięki zapiszę sobie jak coś to dryndnę trochę mi Fiergloo sprawę naświetlił. Miałem to zamiar robić sam ale chyba zlecę to komuś bardziej kumatemu ale dzięki za pomoc. A tak zbaczając z tematu tylko 164 sprowadzasz? Moja kobieta szuka sobie AR ale mniejszej najchętniej 145. Kiedy mogę zadzwonić żeby nie przeszkadzać?
-
96 r z elektrycznymi skurzanymi fotelami bez podłókietnika ? jak ta to moja najlepsza 164 jak ją sprzedawałem chodziła idealnie i żałówałem że ją sprzedałem .Zachciało mi się 164 zsilnikiem 100 tyś,dzwoń jak chcesz do 21.