-
Sprzęgło w podłodze
Witam! Jeszcze jedna usterka nie naprawiona, a juz jest druga... Od czasu do czasu pedał sprzęgła zostajw w podlodze, czasami zdarza się to w polowie podróży... Na angielskim forum wyczytalem ze powodem moze byc wysprzeglik, moj mechanik sugeruje docisk... Jak trudno jest wymienić wysprzeglik w 2.4 jtdm? Czy po calej operacji trzeba odpowietrzac sprzeglo? Jesli tak to czy jest to bardzo skomplikowane?
A może mój problem powoduje cos zupelnie innego?
Pozdrawiam
P. S. Sprawdzilem, nie jest to dywanik
-
Przy wymianie sprzęgła, jego odpowietrzenie wydaje się być najmniejszym problemem w całej tej operacji.
-
Zapewne do wymiany masz wysprzęglik i nowy płyn dot4 docisk nie powoduje takich objaw, żeby to zrobić konieczny jest demontaż skrzyni biegów
-
A ta czesc, ktora znajduje sie przy pedale sprzegla? Podejrzewam ze wyjecie skrzyni tez do latwych nie nalezy....
-
U mnie tez czasem zdarzało się ze pedał sprzęgła zostawał w podłodze i po chwili sam wyskakiwał. Brało mnie przerażenie, ze coś mi się dzieje w układzie sprzęgła. A jak się potem okazało, dywanik pod nogi kierowcy przesuwał mi się do przodu i czasem był taki układ, ze pedał zahaczał o niego i zostawał w podłodze.
/edit.
Teraz doczytałem, że nie jest to dywanik u Ciebie.
-
U mnie pedal sprzęgła zostawal w podłodze bo cieklo z odpowietrznika sprzęgła. Sprawdź czy nie na tam wycieku. Warto sprawdzić przed większymi naprawami.
-
W moim poprzednim aucie miałem dokładnie taki sam problem. Na początek sprawdź czy w zbiorniczku masz odpowiednią ilość płynu hamulcowego. W Toyocie zbiornik podzielony był na dwie komory i w jednej z nich nie było płynu. Po dolaniu i "przepompowaniu" pedałem sprzęgła wszystko wróciło do normy. Jeśli jest płyn sprawdź czy nie ma wycieku z wysprzęglika. Wydaje mi się, że to nie jest wina docisku sprzęgła.
-
Jak poziom płynu hamulcowego jest ok to opcje masz dwie pompka sprzęgła pod pedałem lub wysprzeglik centralny w skrzyni biegów. Pompa to godzina roboty, wysprzeglik to wieksza rzeźba bo trzeba zrzucać cała skrzynie a w 2.4 jest troche roboty.