-
katalizator
Witam. W mojej belli 156 1.9jtd 16v rozleciał się katalizator, rozsypał się i zapchał wydech. I teraz nie wiem co robić, czy całkowicie usunąć katalizator czy na miejsce starego wstawić nowy. Mechanik mówi że bez katalizatora auto będzie zrywniejsze. Ale zastanawiam się czy to nie zaszkodzi silnikowi. Proszę o jakoś poradę. Pozdrawiam.
-
Wspawaj rurę i po kłopocie :)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki za odpowiedź. Ale czy brak katalizatora nie wpłynie szkodliwie na silnik? Czy trzeba go usunąć z komputera? Pytam bo nie mam o tym żadnego pojęcia.
-
Nic się nie będzie działo.
-
Nie do końca. Na tym forum można wyczytać wiele przypadków ludzi, którzy usunęli kata. Usunięcie kata i wstawienie złego elementu wiąże się z tym, że powietrze za szybko przepływa przez wydech, przez co sonda lambda jest nie dogrzewana i nie pracuje tak jak powinna = błędne jej wyniki = większe spalanie (większa ilość tlenu w wydechu przez szybsze krążenie powietrza). Natomiast myślę, że śmiało można zaufać tematowi obgadanemu przez wielu tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...erki_ts_a.html
Tutaj akurat potwierdza się możliwość wstawienia rury/tłumika. Wiadomo, najlepszy kata, tym bardziej, że od jakiegoś czasu straszą tymi nowymi przepisami badań diagnostycznych. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Teoretycznie nasze belle powinny bez kata ze sprawnym silnikiem przechodzić badanie w granicach naszej normy. Więc myślę, że wszystko w granicach rozsądku musisz zrobić, zależnie od tego ile chcesz autkiem pojeździć. No i oczywiście zależy czy masz 1 sondę czy 3 :)
-
Wielkie dzięki za pomoc. Nie mam pojęcia czy jest 1 czy 3 sondy. Silnik 1.9jtd 16v 140km 2004 mam wiec ile tych sond posiada?
-
-
Są może takie gotowe rury ? tak żeby przykręcić , żeby nie spawać ?
-
Tylko spawanie :)
-
Najlepszym wyjściem było by wspawanie elementu o tej samej objętości co katalizator, ale dobra rura i auto będzie śmigać.
Tak przy okazji nie daj się skusić na strumienice.