-
Skrzynia M32 łożyska
Alfa 159 16v 150 KM 2006r.
Witam, od jakiegoś czasu w samochodzie naglasnia się dźwięk tarcia na 3 i 4 biegu. Słyszałem już wiele opinii, że to łożyska.
Mechanik doradzil mi, że wymiana łożysk może nie pomoc i lepiej poczekać aż skrzynia padnie całkiem i kupić nową.
Ma rację czy co radzicie robić?
Druga sprawa, kolega ma skrzynie z Saaba 93, skrzynia to F40, podejdzie pod Alfe?
-
F40 nie podejdzie bez grubej rzeźby.
-
No i zdecydowanie lepiej jest wymienić łożyska, konsekwencji rozwalenia skrzyni może być tak dużo że nie ryzykowałbym. Z resztą wątków na ten temat jest juz kilka więc poczytaj.
-
Lepiej naprawić porządnie swoją niż kupić "nową", czyli kota w worku, w którym padnie to samo (kwestia czasu), a może być z nią jeszcze coś nie tak. Kwestia gwarancji rozruchowej takiej części też jest problematyczna, bo kto opłaci montaż i demontaż?
-
zajebistego masz mechanika :D
-
tak jeździć aż padnie -a później alfa na lawetę i pośmiewisko
Zwłaszcza że jesteś z krakowa a tu mas http://alfaserwis.com.pl oraz http://autka.pl
ja robiłem kiedyś u tych pierwszych ale cena z kosmosu-autka to niewiem
-
Łożyska na necie kosztują 600zl
-
Czytałem inne wypowiedzi na forum i po wymianie łozysk problem zaraz powracał i radzą kupić nowa skrzynie ;/ na allegro około 2000, nie wiem czy jest sens tyle dokladac.
-
Wygląda jakbyś czytał i szukał tylko negatywnych opinii pod presją swojego mechanika. Zasade masz prostą, jak zaczyna wyć i zrobisz to szybko i dobrze, w sensie WSZYSTKIE łożyska + inne zużyte elementy to masz cene w okolicach 1700 w górę w zależności co się zużylo. Jak będziesz z tym jeździł to rozpiździsz obudowę i połowę środka, staniesz i będziesz zdziwiony jak to? Po tym kupisz drugą używke (bo nie nową, chyba wiesz ile kosztuje nowa?) i możesz trafić na egzemplarz w jeszcze gorszym stanie. Regenerować starej juz Ci sie nie będzie opłacać jak się wysypie.
Ja osobiście kupiłem 159, słyszałem co biorę, zaczynało lekko wyć, od razu zrobiłem to konkretnie i jakoś jeżdże tak samo jak 90% kolegów z forum po regeneracji skrzyni (10% zrobiło za późno albo tylko te łożyska co wydawało im się , że wyły, reszte zostawili i za chwilę temat wróci)
Podsumowując, rób dobrze i jak najszybciej w sprawdzonym przez innych warsztacie, to jedynie rozsądne rozwiązanie.
-
te łożysko to taki "błąd konstrukcyjny" - czyli wszystkie przy jakiś przebiegu się rozlatują więc znalezienie dobrej używanej skrzyni graniczy z cudem.