-
Problem 159 TBI
1. Możecie polecić lub podesłać jakiś program co połączy się z tym silnikiem? Moj viaken łączył się bez problemu z każdym dieslem przez free FES i MES z witaminką i bez. Z Tbi mimo witaminki prosi o pełną wersję w każdym z tych programów.
2. Auto odpala , jeździ, osiąga bez problemu moc , pali standardowe ilości paliwa lub nawet mniej niż innym użytkownikom ( 8-9l przy dosyc dynamicznej jeździe), ale w szczególności na zimnym silniku (w lato też ale mniej intensywnie) z rurek wydobywają się duże kłęby szaro białego dymu i czuć intensywnie spaliny nawet na postoju delikatnie w kabinie. Oleju ani grama nie pobrała przez 10 tyś , płynu chłodniczego też. Do tego wydech podobnie okopcony po paru setkach km jak w jtdm bez dpf.
-
widocznie ta witaminka odblokowuje jedynie wszystkie funkcje dla silników które są dostępne w wersji demo (JTDM), a nie dla tych które nie są jak TBI
ja mam zarówno licencję MES (jeszcze z czasów FES więc mam dożywotnie updaty również, a nie tylko 1 rok), do tego mam pełnego AlfaOBD.
8-9L przy dynamicznej jezdzie? to jakies nierealne wartosci - u mnie pali ok 7L jak jadę równo 100km/h, jakieś 11L przy 140km/h, jazda po miescie parokolometrowe odcinki od zimnego silnika najdelikatniej jak sie da to tak z 12.5L, dynamicznie ok 15L a jak już korzystam z calego zakresu obrotów to ponad 18L.
Co do kopcenia, to po starcie zawsze jest duzo pary wodnej. Przynajmniej w mojej SW tak się zawirowuje ze widze ja nawet w lusterku wstecznym za tylna szyba podczas jazdy - na poczatku tez mnie to niepokoilo, ale wychodzi ze tak ma byc (ktos na forum mi to potwierdzil gdzies, dodatkowo autem zrobilem 10tys km, na hamowni mialo 211KM/330Nm, jezdzi dobrze, plyny nie znikaja itp)
-
Nagraj te kłęby dymu. Intensywny zapach spalin występuje nawet w JTS, ale w kabinie spalin nie czuję.
-
U mnie kopcenie jest porównywalne do innych samochodów, zapach spalin - niewyczuwalny. Natomiast wydech jest mocno okopcony. Od zakupu przejechałem 50 tys km, płyny nie znikają, wszystko jest perfekt, więc co do tego okopconego wydechu- TTTM i tyle.
co do tych kłębów spalin może to być "wina" bezpośredniego wtrysku-gdzieś czytałem, że jest wyższa temp spalin, a przez to więcej pary wodnej co może dać wrażenie "kopcenia"
-
jeszcze dodam od siebie, u mnie w kabinie spalin żadnych nie czuc nigdy. [MENTION=27217]taczka464[/MENTION],sugeruje przegladnij sobie wydech, najlepiej na podnosniku u mechanika, posłuchać itp, moze masz gdzies nieszczelnosc? dotyczy to rowniez sprawdzenia wszystkich polaczen w komorze silnika, szukaj syczenia i okopcen.
rury wydechowe u mnie jak u innych okopcone.
-
U mnie też rury są okopcone, mimo częstego czyszczenia ich.
-
1. ''Dosyć'' dynamiczna jazda (szybciej niż 90% użytkowników dróg) rozpiętość mam od komputerowych 6 do 25 , ale średnia z 5tyś km to 9 litrów a tryb jazdy strasznie mieszany ale raczej pół na pół emeryt,mój wmiarę dynamiczny standard i rajd. Ale jeżeli chodzi o spalanie w trasie to ogólnie jestem bardzo zadowolony.
2. Ok sprawa częstszego mycia rurek wyjaśniona.
3.W przyszłym tygodniu robię olej to napomnę mechanikowi o spalinach w kabinie. I niech szuka w razie czego. Ale jak wspominałem nie jest to intensywne i nie zawsze występuje, w porównaniu do tego co zaleci na zewnątrz. Nagram też jakiś klip i może uda mi się wrzucić go w sieć jak wygląda sprawa z kłębami dymu. Temperatura spadła i trochę nie będzie ułatwiała.
4.Odnośnie siedzenia już pod autem. Macie jakieś sposoby na odkręcenie śrub mocujących osłonę pod silnikiem? 3 kręcą się w kółko w mocowaniach i nie idzie ich odkręcić za żadne skarby, paranoja...
-
Podważaj je srubokretem i jednocześnie wykrecaj. Tuleje się urwaly, trzeba przyspawac.
-
cholera, u mnie srednie spalanie z 4tys km to 13. 2l, 90% miasto krótkie odcinki (3km) dynamicznie lub bardzo dynamicznir, do tego czasem obwodnica, ale wtedy nie spada bo zawalidroga nie jestem.
6l moja nie da sie chyba w zadnych warunkach uzyskac, 7min i to tylko jak nie ma w ogole swiatel na dwupasmowce i jade rowno ok 100km/h
takie wyniki mialem i przed update softu ecu w aso (byla poprawka) , i po, jak i po chipie.
czy cos moze byc nie tak u mnie ze to spalanie jest takie duze? bledow nie ma, auto ma moc, Cinkowi wszysto grało. jedyna sprawa to ze na zimnym (pierwszy kilometr) , przy spokojnej jezdzie (doladowanie ok 0.4-0.8) dosc mocno szarpie, ale jak wcisne mocniej to idzie jak burza rowno. mam wrazenie ze to szarpanie zaczelo sie dopiero po update softu w aso.
jakies pomysły co sprawdzić?
-
Przepływomierz. Jak wygląda sterowanie zmiennymi fazami rozrządu w TBi?