-
JTD 16V 140 3 błędy
Od dłuższego czasu pokazują mi się 3 błędy w mojej 147: P0069, P0235 i P1238. Poczytałem trochę o każdym błędzie i chciałbym z waszą pomocą upewnić się że nie muszę wymieniać turbo i EGR oraz wiedzieć za co konkretnie się zabrać. EGR czyściłem około 1500km temu. Posiadam OBD2 i MES więc w razie potrzeby mogę wysłać screeny ze szczegółami. Z góry dziękuję za pomoc.
-
Panie kolego użyj szukajki np.: google: p0069 Alfa ;P , a dwa najlepiej zrób logi jak masz kompa + kabel + mes. 4ty bieg od około 1500 rpm do 4000 rpm zloguj obroty/ masa powietrza zmierzona, masa powietrza oczekiwana, ciśnienie doładowania zmierzone / ciśnienie doładowania oczekiwane, otwarcie %EGR i wrzuć logi do oceny.
-
P1238 wskazuje na problem z masami powietrza. Nie myl tego z przepływomierzem, bo chodzi o EGR. Prawdopodobnie się zaciął w pozycji zamkniętej lub jest zaślepiony bez jego programowego wyłączenia.
P0235 i P0069 - niedoładowanie i zgodność ciśnień atmosferycznego i doładowania.
Sugeruję sprawdzenie czujnika MAP. Z dużym prawdopodobieństwem powyższe usterki wyeliminujesz.
Jeśli te błędy masz nieciągłe, to sprawdź klapę gaszącą. Być może, że ona nie działa jak należy.