-
Kontrolka Oleju
Witam, jestem tu pierwszy raz i świeżo po rejestracji na forum. Mam problem z kontrolką oleju. Bagnet i komputer pokazują pełny stan, a mimo to kontrolka mruga co chwile i gaśnie. Nie świeci się. Wie ktoś może jak to rozwiązać?
Z góry dzięki za pomoc
-
Padnięty czujnik,standard :)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
orientujesz się może czy da się go wymienić samemu? ( laik ) gdzie go dostać w dobrej cenie? Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
-
Czujnik może być, ale jeśli dzieje się coś z pompą to jeżdżąc w przekonaniu, że to tylko czujnik - zatrzesz silnik.
Ja w takich przypadkach zaczynam od pomiarów ciśnienia oleju manometrem i nie zalecam jakiejkolwiek jazdy przed dokładnym zbadaniem przyczyny. Ewentualnie nie należy jeździć przed wymianą czujnika.
-
czy wyjdzie to jak pojadę na komputer? Tak jak napisałem, oleju nie ubywa. Na biegu jałowym kontrolka się nie wyświetla. Mruga tylko podczas jazdy
- - - Updated - - -
czy wyjdzie to jak pojadę na komputer? Tak jak napisałem, oleju nie ubywa. Na biegu jałowym kontrolka się nie wyświetla. Mruga tylko podczas jazdy. Znalazłem na necie ten czujnik, nie wiem tylko czy jest właściwy, czy pasuje do mojego modelu
Niestety nie mogę jeszcze podać linku. Gwint jest M14 x 1,5 / 0,5 bara
-
Ja bym nigdzie tym samochodem nie jeździł, przed wymianą czujnika. Jeśli po wymianie nie będzie problemów z kontrolką to sprawa się sama wyjaśni.
-
Tak jak SG pisze, najlepiej by było unieruchomić auto do czasu diagnozy usterki, bo poradzisz go zatrzeć.
Najlepiej podjedź do jakiegoś moto sklepu i po VINie Ci go znajdzie.
-
Jeżeli byłoby coś z ciśnieniem, raz, że auto zaczęło na prawdę dużo głośniej chodzić i na pewno by to zauważył typowo jak sieczkarnia, dwa na pewno by kontrolka ciśnienia na gasla.
Bez dramatyzacji.
Kupisz nowy czujnik i bez problem go z kanału wymienisz.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
-
Ja również bym zaczął od czujnika ;) sprawy z pompą są nad wyraz dramatyczne :) te czujniki to lipa i same z siebie po prostu padają efektem jest przeciekanie oleju aż do wtyczki :)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
Jak już będzie głośno chodzić, to może być trochę za późno :P Nie każdy musi słyszeć różnicę w pracy silnika. ;)