-
alfa 2.4 20V błąd P 0205
Jak w temacie dzisiaj po krótkiej jeździe wyskoczył błąd silnika . Po podłączeniu pod kompa wyskoczył błąd P0205 (błąd wtrysku 5) . Silnik pracuje nierówno przenosi drgania wyraźnie osłabł . Po przeszukaniu forum nie znalazłem podobnego problemu , jedyny błąd podobny to P0203 czyli( błąd wtrysku 3) . Przeważnie uszkodzona wtyczka wypalone piny . Pytanie czy ktoś z posiadaczy 2.4 ( 5 cylindrowych ) miał podobny problem i czy to też będzie kostka czy może coś gorszego ? Dodam tylko że dzisiaj Alfą jeździł niedoświadczony kierowca i Alfa parę razy mu zgasła i doszło do mocnego szarpania silnikiem z powodu późnego wciskania sprzęgła przy zatrzymywaniu i w sumie błąd pojawił się jak się przesiedliśmy .
-
Sprawdziłeś ową kostkę ? Po tym co piszesz tak trochę logiczne że po szarpaniu mogło coś się wypiąć poluzować .
-
Kostka sprawdzona niby wszystko ok . wypięta wpięta piny podgięte i bez zmian błąd cały czas aktywny auto chodzi kulawo aczkolwiek pracuje równo na pozostałych czterech cylindrach . Na razie zamówiłem nową kostkę zobaczymy co będzie po wymianie
-
Ludziska pomocy wtyczka wymieniona na nową pięknie polutowana ale problem pozostał błąd P0205 OBWÓD WTRYSKIWACZA 5 ktoś ma jakieś pomysły co się mogło stać i jak sprawdzić czy to problem z elektryką czy z wtryskiwaczem ?
-
Można zmienić wtryskiwacze miejscami i zobaczyć czy problem będzie nadal. Druga sprawa, to czy wykasowałeś błąd?
Posprawdzaj wszystkie przewody, bo pewnie to gdzieś w nich tkwi problem.
-
Tonący brzytwy się chwyta jutro skasuję błąd ale robiłem to wcześniej i nie pomogło . A zamiana wtryskiwaczy pytanie czy po zmianie nie trzeba ich programować od nowa ? no i nowe podkładki i jeszcze jedni jakim momentem powinny być dokręcone wtryskiwacze?