Problem z temperaturą 1.9JTD
Witam Koleżanki i Koledzy.
Zakupiłem niedawno Alfę 156 1.9 JTD 105KM.
Bardzo jestem zadowolony z samochodu, ale jak to zwykle bywa nie może być tak różowo ;)
Dwie rzeczy mam do zrobienia,tzn.
1. Problem z temp. silnika lub wskazaniem tej temperatury. Podczas zakupu zegarek od temperatury wskazywał około 50-60°C, temperatura nie wzrastała mimo iż autko pokonało około 200km.
Sprzedający poinformował mnie, że prawdopodobnie jest uszkodzony czujnik temperatury w termostacie.
Kupiłem nowy, wskaznik działa ale bije temperaturę do prawie stopni 130 !!!
Nie włączają się wentylatory, a silnik i przewody wg mnie nie wskazują na tak wysoką temperaturę.
Po odpięciu kostki od nowego czujnika temperatury zaświeca sie kontrolka na zegarze - ta czerwona od wtrysku, włączają się oba wentylatory i naturalnie spada wskażnik temperatury na 0.
Pytanie czy tak ma być z tzn, objawy po odłączeniu kostki od czujnika temperatury sa prawidłowe, też tak macie???
I czy wskaźnik coś źle pokazuje lub jest uszkodzony nowy czujnik temperatury, czy też termostat.
Płynu nie ubywa, grzeje ładnie w środku, przewody przed i za termostatem równomiernie ciepłe tzn. gorące ;)
2. Drugi problem o którym wiedziałem a nie chcę zakładac drugiego tematu, mam do wymiany dwumas, tak przynajmniej mysle.
Jaki kupić tzn. jakiej firmy???
I czy to napewno dwumas, bo szarpie silnikiem tylko przy ruszniu i gaszeniu. Nie ma zadnych hałasów, telepania lewarka itp.
Pozdrawiam.