-
Fotelik do Julki
Za siedzeniem kierowcy mam Kiddy Smartfix podpięty pod isofix i w takiej konfiguracji jest baaardzo trudne zapięcie fotelika. Szyny isofix prawie nachodzą na gniazdo pasa. Przestawienie za pasażera odpada - tam jeździ fotelik Izi Combi X3 ustawiony tyłem, który nie zmieści się za kierowcą.
Także dwa pytania:
- też macie takie problemy?
- czy znacie jakiś fotelik, w którym łatwo się zapina pas (z isofixem, 15+kg)
Żona, gdy sobie nie radzi, zapina na drugie gniazdo, ale obawiam się takiego zapięcia.
-
Ja starszego wożę w cybex solution Q3 fix. Zarówno z tyłu jak i z przodu problemów nie kojarzę z zapięciem. Wiadomo że ciężej z tyłu bo trzeba się za dzieciaka wychylić ale nie zdarzyło mi się zapinać do niewłaściwego gniazda. Tylko u mnie jest za pasażerem bo za kierowcą mam bazę i nosidełko. Swoją drogą isofix w alfie schowany w oparcie wymyślił jakiś mega mózg - zapinanie fotelika to męka. Jakby nie można było zrobić wygodnego gniazda z zaślepką jak w bmw...
-
Tak, umieszczenie zaczepów pominę milczeniem. Jeszcze w Mito ok, ale w bardziej rodzinnej G...
Pytam mimo wszystko o fotelik za kierowcą. Za pasażerem jest więcej miejsca na kombinacje z racji tego, że są dwa gniazda.
-
Ja kupiłem sobie zalecany przez Alfę, czyli firmy Fair i jest OK. Zaczepy Isofix to jakaś kpina - w Peżocie z 2003 roku jest to rozwiązane dużo dużo lepiej.