-
Brak dźwięku w radio
Witam wszystkich,
jest to mój pierwszy post na forum i kilka tygodni temu zakupiłem swoją pierwszą alfę, wiec bardzo proszę o wyrozumiałość:)
niestety po zakupie pojawiły sie pierwsze problemy, jednym z nich jest brak dźwięku w radio. Wyświetlacz działa, radio zmienia stacje, ale żaden dźwięk z głośników sie nie wydobywa (oczywiście mute wyłączone).
Sprawdziłem bezpieczniki i chciałbym jeszcze przejrzeć wzmacniacz, ale niestety nie wiem, gdzie on sie znajduje. Radio jest firmy blaupunkt, nie ma nawigacji.
Byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę.
-
Czy pisząc radio masz na myśli tuner radiowy? Cisza zarówno na AM i FM? Czy jest dźwięk z CD? Masz jakieś ewentualne inne źródła (i czy grają) typu Blue&Me lub zmieniarkę? Blaupunkt oryginalny, czy coś innego wsadzone? Czy tak jest od zakupu, czy w czasem przestało grać?
-
moze odpiete głosniki
- - - Updated - - -
albo nie masz głosnikow:P
-
Niestety nie wiem, czy to jest tylko tuner, czy radio ze wzmacniaczem. Jest to oryginalny Blaupunkt, jak w większości alfach bez nawigacji - cisza niestety jest zarówno na am/FM, jak i CD. Z kolei przyciski wszystkie działają, wyświetlacz pokazuje skale głośności, zmianę stacji, płytę itd. Niestety jest tak od zakupu, bo samochód z początku był nie na chodzie.
-
Oryginalne radio ma w sobie wbudowany wzmacniacz na 4 kanały (dwa przód i dwa tył). Miałem na myśli, czy tylko tuner nie gra, czy wszystko - teraz wiadomo, że wszystko. Jeśli auto było po przejściach to można się spodziewać wszystkiego, np. braku w ogóle głośników jak pisał kolega wyżej - choć żeby wszystkich sześciu nie było (z przodu są jeszcze tweetery) to trochę mało prawdopodobne. Na początek wyjmij radio (da radę na cztery grubsze gwoździe) i sprawdź czy masz podłączoną czarną kostkę iso (białą masz na pewno włączoną skoro radio startuje). Jak wygląda ok, to weź jakikolwiek inny głośnik i podłącz na krótko do wybranych wyjść radia (np. prawy lub lewy przód) na tej czarnej kostce - na radiu masz naklejkę z rozpiską pinów, gdzie który głośnik jest włączony. Jak coś zagada, to wiadomo, że coś nie tak z instalacją/głośnikami w aucie, a jak nic nie zagada, to problemów szukasz w radiu.
-
Dzięki wielkie t0m za odpowiedź, teraz już powinienem sobie poradzić. Jak tylko znajdę czas po weekendzie, to je wyjmę, jakieś inne głośniki powinienem znaleźć i posprawdzam. Tak czy inaczej, dam znać. Pozdrawiam.
-
Witam też jestem nowy i mam takie pytanie odnośnie audio w mojej 159 .Posiada ona audio z nagi a pytanie jest następujące, po wyjęciu go z kasety znalazłem z boku jakiejś wtyczkę ,czy ktoś wie do czego ono służy.Pozdrawiam
-
O stary, polska język to bardzo trudna mową....
Ale skoro pytasz "do czego ono służy" to odpowiem, że radio służy do odbioru i odsłuchiwania audycji radiowych.
-
1 załącznik(i)
Sory za te nagi miało być navi a do czego służy radio to wiem,chodzi o to coś na zdięciuZałącznik 214186
-
Miałeś t0m rację, biała kostka była podłączona, a czarna, jak i antena radia już nie. Teraz wszystko śmiga aż miło. Dzięki jeszcze raz za pomoc:)