Witam! Jak wiadomo w brerze sa drzwi bez ramek... W dodatku po otwarciu szyba lekko sie opuszcza.. Czym smarujecie uszczelki zeby zapobiec przymarzaniu szyby? Zwykla wazelina wystarczy czy sa do tego jakies specjalne srodki?
Printable View
Witam! Jak wiadomo w brerze sa drzwi bez ramek... W dodatku po otwarciu szyba lekko sie opuszcza.. Czym smarujecie uszczelki zeby zapobiec przymarzaniu szyby? Zwykla wazelina wystarczy czy sa do tego jakies specjalne srodki?
Smar silikonowy daje radę. Aplikuję sporą ilość na miękką szmatkę i wycieram gumowe elementy.
Jestem bardziej leniwy. Kupiłem sobie taki smar w spreju :) Jakiś autohobby, czy coś takiego. Kosztował bodajże 9 zł, psikam sobie na uszczelki, czekam chwilkę aż przeschnie i tyle.
Stosuję od kilku lat i nigdy nie miałem problemu z przymarzającymi uszczelkami. Wspiknąłem sobie go nieco pod klamki, też nie przymarzają.
Silikon w sprayu tylko porządny. Tanie badziewie jak odparuje zostawia praktycznie sucha uszczelkę więcej w nim gazu napędzającego spray niż faktycznie oleju. Właśnie w Brerze przedwczoraj przesmarowałem uszczelki tylko też psikam najpierw na kawałek gąbki i przecieram uszczelki bo nie lubię mieć obtłuszczonej połowy auta ;)
A ja polecam wazelinę techniczną. Kupowałem ostatnio pudełko za 2 zł w sklepie motoryzacyjnym, a wystarczy na dziesiątki smarowań.
Wazelina techniczna jest the best. wystarczy jedna aplikacja na całą zimę.