-
Rejestracja AR75
Czy waszym zdaniem powinienem się zająć rejestracją mojej AR75 która jest sprowadzona z Holandii? Nie jest gotowa jeszcze ale patrząc jak ma wyglądać akcyza po styczniu 2017 mogę zaplacić jakąś dziwną kwotę. Co myślicie? Rejestrować?
http://superauto24.se.pl/porady/nowa...ja_912659.html
http://www.polskieradio.pl/42/3168/A...iekszy-podatek
-
Wstrzymaj się do konkretów, ostatnio dużo się mówi a mało robi.
-
Ja też poczekam bo mam Cromę do opłacenia ale również "robi się" i zobaczę jaki będzie rozwój wydarzeń.
Tak czy inaczej myślę, że coś w końcu wykombinują ze starymi autami.
Już chyba lepiej jak uderzą w stare auta sprowadzane niż te co już jeżdżą w Polsce.
-
Teraz akcyzy będzie mało. Nie ma recyklingu. Taniej nie będzie na 100%. Ja zaczynam przygotowania do rejestracji...
-
W przypadku 75 na 99% zapłacisz akcyzę od kwoty która masz na umowie.
Choć na początek pewnie wycenią auto na dużo więcej, ale jeśli masz sporo uszkodzeń itp. to wtedy się odwołasz i będzie ok.
Ogólnie lepiej płacić akcyzę przed remontem auta lub w trakcie i zachowac wszelkie rachunki za części i naprawy to wtedy w razie "w" można powalczyć o zmniejszenie akcyzy.
Ja na takim odwołaniu się zyskałem prawie 700 zł co praktycznie pokrywa koszt rejestracji i rocznego OC.
-
Który rok tej 75 ,a na marginesie masz 14 dni na złożenie deklaracji AKC-U po wjeździe do RP
-
Ja mam ten sam dylemat. Tylko najpierw muszę przywieźć alfe do kraju. Teoretycznie moja jest z 90 roku ale nie wiem czy to coś zmienia.
-
Zmienia jak ma więcej jak 25 lat i jest nie produkowany od 15 lat idziesz do rzeczoznawcy i robisz opinie pojazdu kolekconerskiego / historycznego. Jak masz opinie składasz wniosek do konserwatora wojewódzkiego o kwalifikacje pojazdu. Wyda dokument że pojazd spełnia wymagania pojazdu kol/hist. Później UC i tu najlepsze dostaniesz Dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy od nabytego wewnątrzwspólnotowo pojazdu. Takie rozwiązanie ma dodatkowe zalety ponieważ nie musisz płacić OC. Ubezpieczenie jest konieczne w momencie wprowadzania pojazdu do ruchu.
-
A czy wtedy nie rejestrujesz na żółte tablice? A tego bym nie chciał robić. Chcę zwykłe białe. Auto ma być moje a nie "państwowe".
-
Na żółte dopiero jak pojazd zostanie wpisany do rejestru zabytków. Przepisy są niespójne i pojawiają się różne definicje ty rejestrujesz jako zwykły pojazd. I korzystasz z furtek które są w przepisach. Mała aktualizacja z 2014
Zgodnie z Uwagą dodatkową do pozycji 9705 klasyfikuje się kolekcjonerskie pojazdy silnikowe o znaczeniu historycznym lub etnograficznym, które są: a) ?w oryginalnym stanie, bez istotnych zmian podwozia, karoserii, układu kierowniczego, hamulcowego, systemu napędowego lub zawieszenia i silnika. Dopuszczalna jest naprawa ?i konserwacja. Uszkodzone lub zużyte części, akcesoria i podzespoły mogą zostać zastąpione, pod warunkiem że pojazd jest zachowany i utrzymany ?w odpowiednim stanie historycznym. Jednocześnie pojazdy zmodernizowane lub zmodyfikowane są wykluczone; b) ?co najmniej 30-letnie; c) ?modelu lub typu, który nie jest już produkowany.
W przypadku pojazdów, które spełniają ww. trzy kryteria, uznaje się, że mają one wymagane cechy do włączenia do kolekcji, czyli są stosunkowo rzadkie, nie są zwykle