-
Wysprzęglik
Witam, poleciał mi wysprzęglik w 147 1.9 JTD 115KM. Pedał sprzęgła mam na początku przy nacisnięciu luźny, a potem łapie biegi. Chce wymienić ten wysprzęglik pod domem. Wstępnie patrzyłem na to, i wydaje mi się, że musze zdemontować jakoś podstawkę akumulatora. Ktoś wie, jak mi pomóc z tym problemem? Jakieś porady, jak sobie z tym poradzić samemu? Dodam, że ogólnie sprzęgło też mam do wymiany, ale moi dwaj mechanicy (którym w miarę ufam) przez najbliższe 2 tygodnie mi nie pomogą.
-
No, na pewno musisz zdemontować akumulator i jego podstawę, wyjmiesz aku to zobaczysz śruby którymi jest przymocowana podstawa na klucz 13mm i nakrętka z przodu pod przekaźnikami mocująca obudowę filtra powietrza do podstawy aku. Jak zdejmiesz podstawę, dostęp do siłownika jest bardzo dobry, do jego zdemontowania potrzebujesz szczypce (rozwierne) do segerów zewnętrznych. Jak masz trochę pojęcia o majsterkowaniu będziesz wiedział co robić, no i na koniec przyda się płyn hamulcowy i druga osoba do odpowietrzenia siłownika. Odpowietrzasz tak jak hamulce.
-
Czyli stosunkowo prosta sprawa. Dzięki wielkie za podpowiedź :)
-
Kolego mam takie same objawy....Czy pomogła wymiana wysprzęglika??