-
147 blokujący się pas
Cześć.
Mam problem z pasem bezpieczeństwa pasażera - przy rozwijaniu co chwila się blokuje, trzeba bardzo delikatnie rozwijać i co chwila cofać pas żeby się zapiąć. Spotkał się ktoś z takim problemem i wie jak to naprawić?
Żeby odkręcić boczek wystarczy odkręcić widoczne śruby, czy trzeba mocniej kombinować? alfa 5 drzwiowa
-
Pas nie powinien się blokować przy płynnym wyciąganiu na postoju (w czasie jazdy mogą być z tym problemy jak telepie autem). Jeżeli jednak nawet na postoju masz problem to najprawdopodobniej uszkodzony jest mechanizm zapadkowy który właśnie odpowiada za blokowanie pasa przy kolizji (czuły na przeciążenia). Może to być spowodowane np tym że kiedyś auto miało jakąś kolizję i element już "swoje przeszedł". Może też ktoś przy tym kiedyś grzebał. Ewentualnie jakaś wada elementu ale to mało prawdopodobne bo te rzeczy są produkowane z bardzo dużą starannością i rygorystycznie kontrolowane (bezpieczeństwo tak jak poduszki). Zawsze możesz rozkręcić i zobaczyć o co kaman ale obawiam się że skończy się na wymianie zwijacza.
-
Kup nowy zwijacz, nie pierdzel się z tym popsutym. Chyba jest w zestawie z nabojem od zwijacza.
-
hmmm niewiem jak z pasami w alfie ale miałem coś takiego w mojej starej sienie. albo tak jak koledzy radzą ze nowy zwijacz ale w sienie wystarczylo to otworzyć rozwinąć pas do konca coś tam przesmarowac/wyczyscic i było ok. nie pamiętam dokładnie co robiłem ale udało się zregenerować bez kosztów.
-
To ja się podepnę - po wymianie kanapy z tyłu mam zblokowany środkowy pas, za nic nie chce się wyciągnąć ani schować. Da radę jakoś to naprawić czy trzeba rozkręcać oparcie i wymieniać cały?
-
A może coś przy robocie wpadło w szczelinę gdzie wchodzi pas?
-
Od początku taki był, wkładałem skóry i kanapa miała już taki pas środkowy niestety.