Alfa Romeo 166 2.4JTD problem z silnikiem czujniki
Witam od dwóch dni jestem posiadaczem mojej pierwszej alfy romeo 166 2.4JTD z roku 99r problem polega na tym iż samochód po przekroczeniu 2.7k rpm tak jak by się dławił poprzedni właściciel dopiero po podpisaniu umowy powiedział mi że dzieje się coś takiego że jak się ja przyciśnie to potrafi zgasnąć lecz później normalnie odpala nie wiem mi się jeszcze to nie zdarzyło bo jej tak nie kręciłem wysoko rano zauważyłem jak samochód odpali miga kilka razy kontrolka świec po czym gaśnie po podłączeniu alfy do kompa wyrzuciła błędy takie jak czujnik ciśnienia doładowania czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i zawór egr komputer również pokazał ciśnienie paliwa 300bar a ciśnienie doładowania 981 milibar a zadane ciśnienie 0 milibar po usunięciu błędów pokazuje tylko błąd dotyczący egr'u i moje pytanie od czego w ogóle zacząć czy wyczyszczenie egr'u wystarczy czy tylko i wyłącznie zmiana czy uszkodzenia tych czujników to jest mapsensora i ciśnienia na listwie to typowe w tych modelach ? może ktoś miał taki przypadek ? można wykluczyć pompę wysokiego ciśnienia ? samochód nie puści ani trochę czarnego dyma