-
Rozrusznik przepuszcza
Witam ponownie.
tym razem mam problem z odpaleniem auta a mianowicie motor przez chwile kręci i po chwili słychać szum i tak jest za każdym razem. byłem przekonany że to rozrusznik do regeneracji. po wymontowaniu i zawiezieniu do firmy zajmującej się regeneracją okazuje się ze rozrusznik jest w pełni sprawny.
czy ktoś już miał podobny problem?
proszę o pomoc
-
Najprawdopodobniej masz problem z bendiksem, czyli małą zębatką rozrusznika która ma sprzęgiełko i bez obciążenia (wymontowany rozrusznik) nie jesteś w stanie stwierdzić jego uszkodzenia.
-
ok dziękuję za podpowiedź. jutro profilaktycznie zlecę zmianę bendiksa. dziwi mnie że firma zajmująca się regeneracjami nie stwierdziła jego uszkodzenia podczas sprawdzania rozrusznika, jutro dam odpowiedź czy miałeś rację. pozdro
-
Zapytaj w tej firmie czy sprawdzali bendiks pod tym kątem. W 99,9 % firmy tego nie robią bo nie mają jak, sprawdzą czy wyrzuca automat i czy silnik kręci i tyle.
Wiesz, to jest taka diagnoza na odległość, ale pierwsze co mi przychodzi na myśl to własnie to. Rozrusznik to raczej proste urządzenie. Jak przepuszcza to najczęściej właśnie sprzęgiełko.
-
Dzięki kolego wymiana bendiksa załatwiła sprawę, pozdrawiam
-