-
Webasto - Instalacja
Panowie czy któryś z Was przerabiał instalację Webasto Thermo Top w 147 1.9 jtdm 8v? chodzi mi konkretnie o podpięcie pompki paliwa do Webasto, w manualu instalacji Webasto do Alfy 147 jest instrukcja jak to zrobić podpinając się do zbiornika z paliwem, natomiast czytałem, że w Alfie 166 podpinają się do powrotnego wężyka paliwa co by mi bardziej pasowało, mniej roboty, info o ewentualnym podpięciu do powrotu jest w ogólnym manualu instalacji Webasto (strona 39 i 40).
Czy mogę to zrobić w 147? nie bardzo wiem jak to ma pobierać paliwo z wężyka powrotu do Webasto jeśli silnik nie pracuje :confused:
-
Tu masz instrukcję (całkiem przejrzystą swoją drogą) montażu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134795
Jak się okazuje montaż zależny jest od modelu, a już myślałem, że Webasto z zasilaniem z powrotu nie będzie działać bo będzie się zapowietrzać układ czy coś.
-
Widziałem ten opis jak i wiele innych, ale nigdzie nie ma info co do Alfy 147 :( czyli mogę się wpiąć w wężyk powrotny paliwa? tylko czy ten wężyk sięga do dna baku bo jak nie to lipa, trzeba będzie go przedłużyć.
-
-
Dzięki LukaSS, to też widziałem :) i właśnie takiego montażu chcę uniknąć, wg. tej instrukcji trzeba pociągnąć osobną linię zasilania z baku do webasto.
-
Do samego dna chyba żaden nie sięga, minimalnie ponad dno są smoki. Na Twoim miejscu bym się wpiął w powrót, najwyżej się nie uda. ;)
-
Dzisiaj wyciągnąłem pompę paliwa i powrót sięga do samego dna pompy :) czyli jest gitara i podepnę się w powrót :)
-
-
Do dna pompy, czy baku? :P
Ile Cię wyszedł cały system? Już nie raz myślałem o montażu u siebie.
-
[MENTION=11552]Koks[/MENTION] dzięki za materiały ale już to posiadam, kilka pieców już przerabiałem w BMW, nic skomplikowanego :) jak by ktoś szukał do innych aut to tu jest sporo materiałów
http://doc.webasto-russia.ru/Car/
[MENTION=48092]SebaM[/MENTION], powrót sięga dna pompy paliwa czyli chyba też dna baku? :) Używany piec na allegro można kupić za ~200zł, wraz z pompką paliwa i obiegu wody, do tego sterownik GSM 150zł, żeby startować Webasto z telefonu, nie bawię się w zegar bo i tak nigdy z tego nie korzystałem w innych instalacjach (no może kilka razy) jak trzeba to musisz kupić wąż do wody ~15zł za metr Fi19, trójnik na przewód paliwowy ~4zł, przewód paliwowy (ja akurat mam), no i jakieś przewody elektryczne do podłączenia wraz z gniazdem na trzy bezpieczniki i przekaźnik SPDT. Chyba niczego nie pominąłem :)