Witam,
Mam do was wielką prośbę o pomoc w stwierdzeniu, co to za część i jak bardzo zaboli naprawa. Wstawiam zdjęcie.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Wojtek
Załącznik 215999
Witam,
Mam do was wielką prośbę o pomoc w stwierdzeniu, co to za część i jak bardzo zaboli naprawa. Wstawiam zdjęcie.
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Wojtek
Załącznik 215999
panie jest to sprężyna pedału sprzęgła i możesz teraz mieć problemy z odbijaniem pedału do poprawnej pozycji
Pedał sprzęgła może nie odbijać do końca i trochę opadać ale nie przeszkadza to znacząco w jeździe. Kiedyś dzowniłem do serwisu, to mówili że są w stanie ogarnąć mi tą sprężynkę. Nie wiem czy dostaniesz to gdzieś w sklepie, więc albo na szrocie albo w serwisie. :)
Na alledrogo znajdziesz taką za niecałe 40plnów znajdziesz pod hasłem "sprężyna sprzęgło alfa 156".
Jeśli pedał Ci nie odskoczy do poprawnej pozycji może Ci wywalić błąd o styku sprzęgła. Z tego co na forum mówili to jedynym problem w tym przypadku jest to że tempomat może nie działać.
Mi dziwnym zbiegiem okoliczności w tym samym czasie pękła sprężyna i do teraz żadnych negatywnych objawów. sprzęgło ok tempomat działa i błędów żadnych nie mam ;-)
Witam. [MENTION=11829]vojt3k[/MENTION] miałem podobny problem i zakupiłem tą część w https://www.autosklep24.pl/pl/search...5%82a,alfa,156
Zakładasz nową sprężynkę w środek wkładasz ten bolec z białym motylkiem w tą część która pozostała przy pedale sprzęgła. Ten motylek zapierasz w zaznaczonym miejscu na grodzi za pedałem sprzęgła.
w moich dwóch alfach wypadło kilka lat temu i do dzisiaj sprzęgło działa bez żadnego problemu
Dokładnie robisz tak jak mówi kolega bullik1, bolec z motylkiem wkładasz w prowadnicę wyglądającą jak mała rurka którą masz pewnie przy pedale sprzęgła. Miałem to samo i też kupiłem ją w autosklepie24 :) mogę dodać od siebie, że mnie osobiście ze sprężynką jeździ (znaczy zmienia się biegi) lepiej. Ale to moje prywatne odczucie.
Pedał sprzęgła chodzi jakby bardziej gładko.