JTD 2,4 edc15 alfadiag3.2.1.1
Witam
Próbowałem ostatnio podłączyć się do 156 JTD 2,4 z edc15 Alfadiagiem3.2.1.1 i otrzymałem komunikat o błędzie połączenia "alfadiag timeout reading INIT byte" kabel mam od viakena (niebieski)
Przy czym program Unidiag łączy się z ecu bez problemu i trzyma transmisje nawet podczas uruchamiania silnika. Tu mam pytanie czy komuś udało się połączyć alfadiagiem do JTD na EDC15. W spisie obsługiwanych ecu występuje EDC16 i EDC15. Autor zapewnia , że program będzie współpracował , jednak tak nie jest w moim przypadku ( może odosobnionym )
Alfadiag do diagnostyki EDC15 i EDC 16 (JTD)
Cytat:
Napisał
przemo27
Witam
Próbowałem ostatnio podłączyć się do 156 JTD 2,4 z edc15 Alfadiagiem3.2.1.1 i otrzymałem komunikat o błędzie połączenia "alfadiag timeout reading INIT byte" kabel mam od viakena (niebieski)
Przy czym program Unidiag łączy się z ecu bez problemu i trzyma transmisje nawet podczas uruchamiania silnika. Tu mam pytanie czy komuś udało się połączyć alfadiagiem do JTD na EDC15. W spisie obsługiwanych ecu występuje EDC16 i EDC15. Autor zapewnia , że program będzie współpracował , jednak tak nie jest w moim przypadku ( może odosobnionym )
Poczytaj FAQ na AlfaDiag Alfa Romeo Diagnostic Software być może jest to kwestia kabla jaki posiadasz (USB) lub RS232 oraz tego jaki adapter stosujesz USB-->RS232 czy PCMCIA/Rs232. Powodzenia
"Q. The requirements say one free RS232 serial port is needed, and that a USB to serial connector wont work, Why is this?
A. The USB to RS232 interface adaptors use their own drivers and custom ASICS which do not support the baud rates required by the cars ECU. A PC Card/PCMCIA card interface will work as they contain a real serial port IC that maps to physical ports addresses. The USB to J1962 diagnostic cables do not suffer from this limitation as they provide a fully compatible 8250/16450 UART, which the software can alter the baudrate configuration.