Skrzynia biegów AISIN 55-50 SN, PROBLEMy
Dopiero co się przywitałem, a już zakładam temat..... do rzeczy.
Pod koniec listopada kupiłem Alfę 166 2,4 JTD 175km 2004r z tytułową skrzynią biegów. Sam powrót do domu nie był wesoły bo skrzynia na autostradzie po ujechaniu od 5 do 30km wpadała w tryb awaryjny ( Problem rozwiązałem sam, wymieniłem akumulator i już więcej tak nie było).
Dziś wymieniłem olej w skrzyni biegów, jednak przypadłość nie minęła, specyfikacja problemu:
-skrzynia na zimnym silniku chodzi dobrze, zmienia biegi płynnie, czuć lekko czasami przełożenie,ale jedzie się przyjemnie.
***po ujechaniu ok 10km zaczyna się problem,
-pojawia się uślizg między 3-4 biegiem (nie za każdym razem)
-mocno lubi szarpnąć gdy zbija bieg na niższy
-po zatrzymaniu gdy puszcze hamulec auto rusza z takim szarpnięciem po ok 1-2 sek, lub gdy zmienie z pozycji N na D czuć również walnięcie.
-byłem u 3 mechaników i nie mogę się połączyć komputerem ze skrzynią.
Przejrzałem forum, szukałem jakiejś odpowiedzi ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Dodam,że po wymianie oleju ,na zimnym skrzynia chodzi lepiej niż przed wymianą. Co mogę obstawiać? Czytałem,że najprawdopodobniej będzie to sterownik... To mój pierwszy automat w życiu, miałem już wiele aut, ale wszystko w manualu. 166 kupiłem w baaaardzo okazyjnej cenie, więc skusiłem się na tą skrzynie wiedząc,że coś będzie trzeba zrobić. Pytanie, co i jak?
ps. Silnik sprawdzali, wszystko jest bardzo dobrze.
Z góry dzięki za podpowiedzi, odpowiedzi, dobre rady i wyrazy współczucia :)