-
Wymiana turbiny
Panowie kupilem sobie turbo ihi vl 36,chcialem je zamontowac i pojechac na zrobienie programu ,niestety mechanik nie ma czasu i ciagle to odwleka ,wiec pomyslalem ze moze zrobie to sam:D,chodzi o Giuliette 1.4 120km, i teraz moje pytanie ,czy to jest trudna operacja samemu wymienic to turbo,czy potrzebne sa jakies nie typowe klucze ,kanal ,podnosnik,czy na cos musze zwrocic szczegolna uwage
-
Sama operacja ze strony technicznej nie jest specjalnie trudna, ściągałem turbo w golfie 4 1.9 tdi a tam jest zawieszone pomiędzy silnikiem a ścianą grodziową- więc o wiele bardziej nieprzyjemne miejsca ja w Giuliettcie .
1. Musisz mieć zestaw porządnych kluczy - dobrze skalibrowanych,zarówno płaskich jak i oczkowych - nasadowych - przedłużki .
2. Odrdzewiacz i to nie jeden, naftę.
3. Nową uszczelkę pod pod wydech turbo.
Za dużo odkręcania tam nie ma z tego co widzę, turbo siedzi na kolektorze, - 4 zakrętki plus wydech - tylko ze zdjęcia w necie nie widzę jak jest zamontowany w 1.4 120PS.
Odkręcić będziesz musiał przewód zasilający i spływ olejowy, odczepić wężyk od zaworu sterującego pracą wg.
Przewód ciśnieniowy do ic - tam będzie jakaś klamra - trzeba mieć do niej ściągacz specjalny- z tego co wiem w fiacie/alfie są tam klamry.
O tym, że trzeba będzie ściągnąć osłonę termiczną nie piszę, a co tam jeszcze będzie ewentualnie przeszkadzać to wyjdzie podczas demontażu.
Śruby, nakrętki przynajmniej dwa dni trzeba spryskiwać odrdzewiaczem, jak nie chcesz którejś ukręcić |( oczywiście gwarancji nie ma) .
Przewody olejowe trzeba zabezpieczyć przed zabrudzeniem - nie dopuścić do ich zdeformowania podczas demontażu i montażu.
To czy dasz radę zależy od twoich umiejętności nie masz smykałki do mechaniki - lepiej się nie dotykaj.
Zanim zaczniesz cokolwiek demontować, na początek sprawdź czy jesteś w stanie poluzować wszystkie nakrętki/śruby - daje się odkręcać, zakręcić i sprawdzać kolejną - żebyś nie rozpruł wszystkiego i utknął na jednej nakrętce która stanie dęba.
Tam wszystko się nagrzewa i koroduje z czasem, moje nakrętki trzymające osłonę termiczną turbo wyglądają okropnie, na wiosnę przyjdą nowe ze stali nierdzewnej.
Kanał/podnośnik może ułatwić zadanie, dla kogoś kto chce i potrafi wystarczy podnośnik i dwa koziołki - czasem jeden i sobie poradzi.
-
Czy podczas dokrecania potrzebny bedzie klucz dynamometryczny i jak jest z kolektorem wydechowym trzeba demontowac ,czy sie obejdzie
-
Klucz dynamometryczny nie jest potrzebny. A turbo na zmianę masz z kolektorem czy bez, tubo jest przykrecone do kolektora pisałem wyżej. I powinno dać się odkręcić bez demontażu kolektora z silnika
-
Nie trzeba specjalnych kluczy
13,10 ,17
Torx
Szczypce
Śrubokręt
Z kanałem jest wygodniej i szybciej
Czas 2h
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
I pewnie bez zmiany programu dostaniesz ekstra KM i Nm
-
Wlasnie bylem wszystko oblukac ,najgorzej bedzie ze srubami pomiedzy turbo a kolektorem gdyz nakretki sa od dolu i moze byc ciezko to potem skrecic ,bo odkrecic jakos by poszlo,zastanawiam sie czy mozna przy skladaniu dac nakretki od gory
-
Nie
Ale nie ma strachu potrzebne ci tylko klilka rodzajów 13.
-
Hm u mnie turbo przykrecone jest 12,a sciagales kolektor ,albo odkrecales oslone z niego ,gdyz do tych 2 szpilek przy silniku dostep jest straszny
-
Może i 12 dawno zdejmowałem