-
Kod błędu 214810 / P2148
Witam mam pewien problem ze swoja alfa ( 1.9 JTd 140 km ) . Mianowice w ciagu miesiaca zaswiecila mi sie 3 razy kontrolka Motor control - system failure . Kontrolka zaświeca sie podczas jazdy i gdzy sie zaswieca auta gasnie ( co jest klopotliwe jadac np 80 km /h ) . Zauwazylem ze auto od razu po zjechaniu na pobocznie nie chce zapalic tylko tak po odczekaniu chwili . Bylem u dwoch mechaników ale wyświetla sie tylko błąd nieznany i tylko jest kod błędu 214810 lub P2148 . I stad moje pytanie co oznacza ten blad . Przeglądałem te kody http://www.forum.alfaholicy.org/147_...dy_bledow.html ale tego konkretnego nie widze .
-
Kod ewidentnie oznacza problem z układem wtrysku paliwa.
Wtyczki / wtryskiwacze do sprawdzenia, być może jest zwarcie na którejś cewce.
-
Ok dzieki za informacje :) A przyczyna moze byc zalanie ropa kostki ( wtyczki) od drugiego wtrysku ? Bo przez pewien czas borykałem sie z problemem z nieszczelnym trójnikiem przelewu wtryskiwacza i wężykiem wpiętym do niego co skutkowala zalana wtczyczka ( pewnego czasu mialem tak zalany ze az sie dymilo z pod maski ) . Z grubsza zostala oczyszczona wtyczka .
-
Jasne. Najpierw sprawdź wtyczki, bo błąd jest ewidentnie elektryczny, być może coś jest rozpięte i to byłoby najlepsze. W następnej kolejności przyjrzyj się temu wtryskowi z którym miałeś wczesniej problemy.
-
I wyczysc dokładnie a nie z... grubsza.