Witam serdecznie Panowie mam pytanie odnośnie obrotomierzy w naszych Alfach, otóż potrzebuję informacji który pin odpowiada za wskazanie obrotów, sprawa dość pilna więc jakby ktoś wiedział serdecznie dziękuję za wszelkie info.
Printable View
Witam serdecznie Panowie mam pytanie odnośnie obrotomierzy w naszych Alfach, otóż potrzebuję informacji który pin odpowiada za wskazanie obrotów, sprawa dość pilna więc jakby ktoś wiedział serdecznie dziękuję za wszelkie info.
z eLearn
Cytat:
Opis funkcjonowania
Moduł obrotomierza E15 zasilany jest poprzez styki 10 i 16 konektora A bezpośrednio z akumulatora. (bezpiecznik główny 'maxi fuse' J/B2 w B5 do 2/99 lub od 2/99 w B99 ) oraz poprzez F2 i F3 w skrzynce bezpieczników B1 ; w ten sposób zasilone zostaje również urządzenie 'check' kontrolujące oświetlenie zewnętrzne ( Patrz E2010 ŚWIATŁA POZYCYJNE / OŚWIETLENIA TABLICY REJESTRACYJNEJ , Patrz E2021 ŚWIATŁA STOPU , Patrz E2031 TYLNE ŚWIATŁA PRZECIWMGIELNE ).
Moduł obrotomierza E15 zasilany jest również poprzez wyłącznik zapłonu (INT) przez styk 15 konektora B w obwodzie zabezpieczonym bezpiecznikiem B11 do 2/99 lubod 2/99 bezpiecznikiem F4 w dodatkowej skrzynce bezpieczników B98B . Styk 14 konektora B połączony jest z masą.
Sygnał prędkości obrotowej silnika przesyłany jest z centralki sterującej silnika M10 , różnej w zależności od wersji silnika, do styku 6 konektora B.
Ewentualny brak ciśnienia oleju silnikowego sygnalizowany jest poprzez styk 5 konektora B modułu E15 sygnałem masy przesyłanym z czujnika K30 .
Dla wszystkich innych lampek sygnalizacyjnych należy odnieść się do odpowiednich schematów elementów, z którymi są powiązane.
Dzieki za odpowiedz bardzo wyczrpujące i wazne info ale dla elektronika [emoji16] a dla mnie laika myślałem o odpowiedzi typu złącze duże białe lub małe czarne pin np 4 od lewej [emoji16]
Chyba wybiore wyjscie nr 2 czyli wpięcie w cewke
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk