-
Vdc system failure
witam. Mam następujący problem. Od jakiegoś czasu na zimnym silniku zapalał mi się błąd vdc i immo. Po przekręceniu kluczyka kilkanaście razy z reguły immo gasło i auto odpalalo i cały dzień był później spokój. Poczytałem trochę na forum i zdecydowałem, że zmienię akumulator na nowy. Do tego wyczyscilem wszystkie przekaźniki koło akumulatora. Przez 2tyg. Miałem spokój. Wczoraj jechałem trasę 700 km do Niemiec. Trochę się obawiałem ale zdecydowałem się, że pojadę i po drodze nie obeszło się bez przygód. na początku jak zwykle był problem z rozruchem na zimnym silniku. Nawet jak immo zgasło to auto po odpaleniu odrazu gasło i tak że 2-3 razy. Później jak już odpalił to przejechałem bez problemu 350 km i nagle zaczęły się się dziać jakieś dziwne rzeczy. Auto w czasie jazdy gasło i odpalalo. Zapalił się błąd check engine, vdc, asr standardowo. Przez kolejne 300 km auto gasło i odpalalo jakieś 10 razy. Teraz czeka mnie droga powrotna do domu....
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
-
Masa komputera, masa do skrzyni. Ogólnie wszystkie punkty masowe do przeglądu. I przejrzeć najpierw połączenia na akumulatorze. Często jakiś banał psuje humor.
-
Klemy masz dobrze skręcone?też miałem takie akcje i nie uwierzysz ale jeden obrót śruby na klemie minusowej i problem zniknął,ale i tak potem wymieniłem klemy na nowe i spokój :)
-
Klemy dokręcilem ale dalej to samo. 10 minut trwało zanim udało się go odpalić i świeci po odpaleniu check silnika (motor system failure) check może sobie świecić aby tylko nie gasł w trasie. kabli masowych raczej nie mam jak sprawdzić.
-
te duże bezpieczniki przy akumulatorze nie łączą
-
Spróbuję odkręcić kleme na parę godzin i wyczyścić te bezpieczniki i zobaczymy. Resztę mogę sprawdzić po powrocie do Polski jak dojadę :-)
-
Sprawdź ładowanie. Mi jak padł alternator to wszystko działało tak długo jak było napięcie na nowym aku, jak spadało do 10v to zaczynała się choinka...
-
wróciłem do domu. Ta sama trasa 700 km. Po drodze zero błędów. Check zgasł. Dziwne. Przy odpaleniu na zimnym silniku jedynie nie gaśnie mi immo i wyskakuje błąd vdc ale po przekroczeniu kluczyka parę razy odpala i wszystko działa. Po tym jak auto się nagrzeje po zgaszeniu silnika już pali normalnie
-
Ja za to czasami mam taki poblem z vdc:
Jade sobie jednostajnie, kierownica prosto a tu nagle vdc samoczynnie zadziała na dosłownie ułamek sekundy co widze po zapaleniu sie kontrolki na zegarsch i przychamowaniu
Czasami też zapala mi się błąd vdc i wywala go na desce i oczywiscie na zegarach swiei kontrolka.
Wystarczy zgasic silnik i błąd sie ni pojawia.
Dzieje sie mi to raz na kilkaset km.
Jak błąd się nie wyświetla, to esp działa prawidłowo gdyż go testowałem teraz na śniegu.
Kiedyś zmieniałem kierownice na wielofunkcyjna wraz z czujnikiem skrętu i nie wiem, czy to czasem nie bedzie miało z tym coś wspólnego.
Ewentualnie stary akumulator - moj ma juz prawie 7 lat lecz szkoda kupowac nowy jakby to nie było to.
Zobacze jeszcze jak bedzie palił przy wiekszych mrozach.