Czy można wymienić samo sprzęgło bez koła dwumasowego?
Prawdopodobnie mi padło sprzęgło w Alfie GT JTD. Nie mogę wrzucić żadnego biegu przy włączonym silniku. Podczas gdy wyłączę silnik to mogę spokojnie wrzucić bieg i potem normalnie ruszać ze sprzęgła.
Mam do Was pytanie, czy mogę wymienić tylko sprzęgło bez koła dwumasowego, skoro podczas jazdy nie słyszałem żadnych stuków. Mój mechanik powiedział mi, że skoro nie wiem jakiej marki mam koło dwumasowe to powinienem wymienić sprzęgło i koło dwumasowe. Ma rację czy też nie powinno być w związku z tym żadnych problemów?
Miesiąc temu tez padło mi sprzęgło, a raczej wysprzęglik. Sprzęgło było w miarę ok. Ale wymieniłem, skoro skrzynia była na ziemi. Tak więc, sprzęgło, docisk i wysprzęglik. Ogólnie dwumasy nawet nie ruszałem. Więc jeśli nie masz stuków puków to nie ma sensu wymieniać dwumasy. Chyba że chcesz. Wtedy chwała Ci za inwestycję. Pamiętaj tylko o odpowietrzaniu sprzęgła a nie tylko hamulców (ten sam zbiornik ale systemy dwa)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam nadzieje że pod terminem sprzęgło masz na myśli tarczę z dociskiem i wysprzeglikiem. 2L świezego oleju też zafunduj sobie.
Cytat:
Napisał
piotr_gt
Da się jakoś znaleźć oryginalne (jakiś konkretny sklep) sprzęgło Valeo?
Ja założyłem zestaw z LUKa, nie narzekam póki co.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk