-
pytanie o rozrząd
witam .
rozrzad wymienianny przy 200 tys w 2000 roku. auto posiadam o 4 lat i ma teraz okolo 230 tys.
poprzedni wlasciciel malo jezdzil i auto troche stalo. czy szykowac sie na wymiane? ewentualnie co.
wiem ze do wymiany jest czas ale czy tyle lat juz lata to trzeba pasek zmienic?
jak rano odpali sie to troche piszczy pasek jak sie rozgrzeje przechodzi. tem oklo -10. wymieniac ?
-
Tak na poważnie czy trollujesz? Ja bym się chyba bał odpalić bez wymiany ;)
-
serio? :) to smigam jak na razie.
pytam bo nie wiem.
jak jest cieplej to wegle nie piszy nawet nie slychac go.
-
Jak rozrząd nie był wymieniany 16 lat to ja bym bał się jeździć poważnie.
-
Rozrząd co 60 tys lub 5 lat, nieważne ile w tym czasie przejedziesz. Guma się starzeje.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
przepraszam zle napisalem. w 2010 roku byl robiony
moj blad
-
Na dwoje babka wróżyła, jak lubisz ryzyko, to możesz jeździć ;) niektórzy i pewnie na 10 letnich rozrządach jeżdżą, ale jak coś się stanie, to później ford/reno/alfa takie awaryjne :D ja kupiłem auto z rocznym paskiem i wymieniłem kpl.rozrząd, bo zamierzam używać auta, a nie zastanawiać się czy dojadę.
-
Ale to nie piszczy rozrząd bo on jest na pasku z ząbkami tylko zapewne piszczy Ci pasek klinowy od osprzętu pompa wspomy/altek/kolo pasowe/ klima. Ale rozrząd bym Wymienił skoro malo jezdzisz to guma mogla sparciec.
wysłane z WC
-
pasek klinowy do wymiany, a wymienic caly rozrzad czy tylko sam pasek?
-
Masz pewność w ogóle że ten rozrząd był wtedy robiony czy po prostu sprzedający tak powiedział? Sam będziesz robił ten rozrząd czy ktoś? Ile chcesz jeszcze tym autem pojeździć?
Pasek rozrządu kwalifikuje się do wymiany już. Jednak całość ma już sporo nakulane, do tego wiele latek więc ja bym już za jedną robocizną wymienił wszystko i miał spokój na lata. A jeżeli nie zamierzasz tym autem długo jeździć to sprzedaj już bo rozrząd do V6 nie jest tani i robocizna też.