-
Opony do 18"
Poruszał się ktoś z Was na oponach 225/45R18 w Julce. Tak zastanawiam się nad takim rozmiarem, ponieważ przy profilu 40 jest dość duża szpara i średnio to wygląda a obniżając zawias tracimy komfort. Tak, więc opony wyższe likwidują trochę tę szparę a jednocześnie zyskujemy na komforcie. Tylko nie wiem czy nie będzie się obcierać gdzieś przy skręconych kołach.
-
ocierać nie będą ale licznik będzie pokazywał mniejsza prędkość. Biorąc pod uwagę, że fabrycznie licznik przekłamuje na plus więc na większych oponach wskazania powinny być bliższe prawdzie :)
Pytanie czy lepiej mieć większą szparę czy oponę balona, która gorzej wygląda, więcej waży, pogarsza prowadzenie, spalanie itp.
-
Naprawdę zauważysz różnicę w spalaniu między 40 a 45...? Na pewno komfort będzie ciut lepszy, ale spalanie? Poza tym myślę że różnica by była jakby zmienić szerokość opony- wysokość imo nie wpływa na to aż tak.
-
Obniżając auto na Eibachach nie tracisz nic z komfortu. Wiem z praktyki.
-
Tylko sprawdź czy kapeć w takim rozmiarze nie będzie droższy.
Komfortu nie wiele zyskasz, mniejsza szpara będzie okupiona większym balonem opony- dla mnie jeden czort.
-
Wyjdzie drożej o 7-8 stówek, ale za sprężyny też trzeba wydać. Kurcze kuszą mnie te większe.. Koło będzie optycznie większe, wypełniłoby ładnie nadkole. A profil 45 nazywać balonem to trochę przesada. Prośba do Was jak ktoś ma zdjęcie Julki na standardowym zawieszeniu na 18 prosiłbym o wklejenie.
-
zapomniałeś o jednym - ubezpieczeniu- mogą być kłopoty w razie W ponieważ proponowany rozmiar nie jest to tego modelu przewidziany. Inna sprawa że wbrew pozorom mogą być różnice w stabilności i prowadzeniu po zakrętach. Ja tez kupowałem nowe opony- padło na Pirelli P7 Cinturato Blue ale nie zaryzykowałbym takiej podmiany. Owszem moja 120 podobno stoi na 18-stkach jak koza ale mam to gdzieś. Kupiłbym sprężyny ale obniżające max 20 mm - niestety takich nie ma a zrobić sobie samochód niepełnosprawny nie zamierzam.
-
Dareek a wkleisz fotkę Swojej Julki na 18. Z ubezpieczeniem pewnie masz rację, ale AC i tak nie mam a z OC innego sprawcy nie powinno być problemu.
-
no czasem żebyś sienie zdziwił czasy takie że będzie ubezpieczyciel robił wszystko aby nie wypłacić- fotę za chwilę wrzucę
foty są w dziale nasze belle w moim wątku- na marginesie prosiłem admina o jego usunięcie oczywiście ma to w dupie
-
1 załącznik(i)
Jeżdżę w lecie na 225/40 R18 i szczerze, to nie zauważam jakiejś diametralnej zmiany w komforcie na minus w porównaniu do zimówek 225/45 R17 (może trochę bardziej trzeba uważać na krawężniki). Co innego w porównaniu do np. 205/60 R15, które miałem wcześniej w Lancii. Przy takim przeskoku, te 17" i 18" wydają się jak taboret. Zdjęcie na 18":
Załącznik 220548