-
Centralka sterująca
Byłem dzisiaj w serwisie swoją GT 1.8 TS,objawy byly takie że letko szarpało przy gwałtownym przyspieszaniu,pierwsza diagnoza domowego mechanika była wypadanie zapłonu na 1 cylindrze,wymienilem wszystkie świece efekt chwilowy dzisiaj na kompie serwisowym wypadanie zapłonu 1i 3 cylinder oraz usterka centralki sterującej ale dla pewności zamienili cewki i jak na razie o.k,chcę się dowiedzieć (zawczasu) co to za centralka nr fabryczny 71793993 bo cena w serwisie to 3900 zł
-
To jest centralka/komputer sterujący pracą silnika/ECU. Nowa nie ma sensu. Szukaj takiej od 156 1,8 po FL z silnikiem o mocy 140 KM lub od GT. Niestety sama wymiana centralki nie wystarczy bo będzie Ci ktoś musiał obejść Immobiliser lub wszystko przeprogramować, żeby działało z tym ECU, które wymienisz. Jest jeszcze opcja, że kupujesz identyczną centralkę i robisz klon tej z GT. Koszt sklonowania w firmie KOCAR w Tychach to około 300-500 zł ale takie rzeczy trzeba indywidualnie ustalać.
Ja bym jednak najpierw sprawdził kable wchodzące do ECU (te kostki lubią zawilgnąć lub może je ktoś czymś zalał). W razie potrzeby mój brat ma taki komputer do Twojej GT. Kupił kompletny silnik po FL i zostało mu z niego kilka rzeczy.