-
Wymiana chłodnicy w 147
Witam kolegów i koleżanki, proszę o oświecenie mnie czy da rade wymienić chłodnice cieczy chłodzącej w 147 ('08 1.6TS) bez ściągania zderzaka i kombinacji z chłodnica od klimatyzacji ( odessanie gazu, demontaż itp. ) ?
Nie udało mi się poszukać takiego tematu dotyczącego 147.
pozdrawiam Arek
-
Tak, da radę wymienić chłodnicę wody, bez odpinania chłodnicy klimy. Jednak bez kanału albo podnośnika się to nie uda. Trzeba zdemontować osłonę silnika w pierwszej kolejności, nie pamiętam teraz czy trzeba odkręcać belkę chłodnicy z dołu, ale raczej tak. Chłodnice wody i klimy są ze sobą skręcone wraz z wentylatorem i kierownicą powietrza. Ale na 100% nie trzeba ściągać zderzaka. Najważniejsza kwestia jest taka, że dobierając chłodnice wody, musisz szukać zgodnie ePERem po vinie samochodu i szukać po oryginalnym numerze ALFY, jak źle dobierzesz będzie dało się ją zamontować, jednak chłodnicę klimy przykręcasz wtedy za pomocą płaskowników, gdyż mają one inny rozstaw śrub
-
Lepiej ściągnąć zderzak i się nie męczyć, powinno Ci się udać ją wyciągnąć bez spuszczania gazu z klimy
-
Dziękuję za pomoc. Życzcie mi powodzenia !