-
powracający błąd p0130
witam po wymianie sondy spowodowanej bledem p0135 teraz mam bład p0130 co z tym zrobic
p0130 02 sensr circuit malfunction bank sensor 1
a to sa info z unidiaga pomiary robione na biegu jałowym
zakres pracy sondy 350 do okolo 1000
air mass measuerd okolo 14 kg/h
air flow meter voltage 1413 -1378
lambda sensor integrator 1.001-0.9686
fra 1.066 hight loads
fra low loadas 1,15
fra self adaptive 1,15
wygląda na przepływomierz
czy po wymianie sondy powinna byc przeprowadzona adaptacja jesli tak to w jaki sposób
może resecik ???
autko 2,5 v6 99 rok
-
Zazwyczaj uszkodzony przepływomierz wykańcza sondę lambda i ich uszkodzenie występuje niejako w parze
-
P0130 to jest blad sondy, od przeplwyki byl by P0170.
-
Po sondzie robi sie reset parametrow... przynajmniej ja zawsze robie u kazdego po zmianie... a te wartosci z unidiaga to 0,35-1V ?? bo ja tak to cos srednio przynajmniej do ts`a...powinna sie odbijac prawie od 0 chyba ze inaczej jest w v6`ce...
-
jestes w stanie krok po kroku pokierować jak zrobić reset parametrów z góry dziękuję
-
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...tml#post136848
Wszystko jest w tym poscie autorstwa naszego forumowego specjalisty bubu321. Ja o unidiagu nie mam pojecia bo nie chce sobie utrudniac zycia jak mam alfadiaga...
-
tak jest ale czy konkretnie pod tego kompa tam sa przykłady do ts nic konkretnego na moja 2,5 v6 czy to jest uniwersalne :P do wszystkich ??
-
- raczej ten artykuł nie jest uniwersalny, artykułowałem kilka razy że temat dotyczy szczególnie 156 TS 2.0.
- jest okazja aby rozszerzyc temat o inne modele.
-
chetnie bym uczestniczył w rozbudowie tego dzilału tylko gdzie tego szukać
ty jak sadze nie posiadasz parametrów resetowania mojej alfki
-
Teoria mówi że jeśli definicje Unidiaga obsługują twój model samochodu ( zobacz na kod ISO ), to należy zastosować komendę zgodnie z opisem w podanym powyżej temacie.