-
Obroty
Witam czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć mam problem ze swoją Alfą 147 1,9 JTD mianowicie silnik wpada mi duże drgania trzepie całą budą i obroty mi falują nierówna praca silnika ,wtryski są po regeneracji ,świece żarowe wymienione ,termostat nowy w czym tkwi problem??
-
czujnik temperatury w termostacie sprawny? Może alternator wariuje ? W jakim zakresie faluje na wolnych obrotach ? Jak z EGR-zaślepiony? 8v czy 16? FESa podpinałeś?
-
termostat wymieniony razem z czujnikiem w komplecie więc nowy,alternator wymieniałem na nowy niecały rok temu, falują na wolnych na wolnych obrotach ...silnik zwykły JTD 115 KW a co to tego EGR i FESa nie znam się o co chodzi podpowiesz bliżej jestem zielony w tych sprawach
-
Egr- zawór recyrkulacji spalin
Fes- program do zczytywania błędów z komputera ECU
- - - Updated - - -
Na termostacie jest czujnik który pokazuje temp na desce rozdzielczej a to nie to samo.
-
OK A jak sprawdzić EGR nie mam Fesa jest jakaś możliwość czy raczej nie da się bez tego|?
- - - Updated - - -
Lepiej go zaślepić ??
-
Jest możliwość, trzeba go zdemontować i wyczyścić. Lub odpiąć przepływomierz i patrzeć czy jest poprawa.
-
nieszczelność w dolocie też może być.
-
Na desce są jakieś błędy??
-
Nie ma błędów prócz żarówek non stop się do tego tylko komputer czepia...
- - - Updated - - -
kiedyś mi mechanik robił coś z dolotem bo strasznie kopcił....mówił a jakiejś nieszczelności pęknięty wąż czy co ale załatał auto nie kopci...
-
Poświęć czas i poczytaj forum. Masa odpowiedzi na Twoje pytania.
Jak mechanik załatał wąż?