-
Olej po remoncie:)
Witam..Właśnie dobiega koniec remontu mojego TS 2.0 155KM po przekręconej panewce...:/ Zastanawiam się jakim olejem zalać silnik żebym nie musiał się znów martwić o smarowanie...:) wiem może temat już był, ale chodzi mi olej o temat samego remontu...czy najpierw zalać na trochę pierwszym olejem żeby wypłukać ewentualne niedoczyszczone opiłki, bądź inne śmieci i zmieniać, czy od razu coś z górnej półki... sprawa dość pilna.. Pozdrawiam :)
-
Na pierwszy ogień nie szalej z olejem bo i tak go wylejesz po tysiącu. Docelowo zastanów się nad dobrym 10w40 i dodatkiem ar 9100. Z olei liqui moly, millers, motul to są moi faworyci w olejach
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
[MENTION=13293]kolekszy[/MENTION] racja z tymi olejami - górna półka więc nie powinieneś się w tedy martwić. Osobiście TS'a zalewałem shellem 10w40, i teraz V6tb też shellem zalałem, ale 5w40 i spisuje się ok.
-
10W40, pierwszy po 1000 km "dla pewności", następnie co 10000 km.
Utrzymuj zawsze 3/4 stanu na bagnecie.
-
Czyli na początek coś bardziej pospolitego..:D a później chyba Millers... ktoś mi podpowiadał żeby zalać 10w60.. ale nie wiem za bardzo jak to się spisuje w TSach..
-
Przy normalnej, codziennej jeździe spokojnie 10W40 daje radę.
Ja olej o tym parametrze, w Twin Sparku wymieniałem co 10 tyś.
-
Producent zaleca 10w40 i ja bym się tego trzymał. Millers ma bardzo dobre oleje. Pilnować poziomu tak na 3/4 i cieszyć się jazda. Wymiana co 10 tys.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Dokładnie, zalecany jest Selenia 20K, a to właśnie 10w40. Do jazdy agresywnej- sportowej, Selenia Racing, czyli właśnie 10w60.
-
Producent uzależnia w instrukcji olej od temperatur - na nasze - 5W40. Tym bardziej że 10W40 to rzadko kiedy syntetyki.
-
1 załącznik(i)
Producent czego ?
Bo Alfa Romeo do wszystkich TS w Gtv/Spider zawsze zalecała 10W40, półsyntetyk.
Oto zdjęcie z instrukcji GTV/Spider (bo na takim podforum się znajdujemy)
Załącznik 222221