-
OBD nie działa
Proszę o pomoc gdzie mam dalej szukać.
Mechanik chciał podpiąć komputer żeby sprawdzić jakie mogą być problemy z kiepskim odpalaniem.
Niestety nie ma komunikacji z złącza diagnostycznego.
Gniazdo zmierzone: na pinie 4-16 jest 12V,
Przekaźniki sprawdzone, każdy sie przełączał.
Wczoraj na chwilę zaświeciły się diody na interfejsie diagnostycznym. Dziś znowu nic.
Gdzie dalej szukać przyczyny?
-
Sprawdź stan styków w gnieździe oraz kabli do niego idących.
Rozumiem że chodzi o diody sygnalizujące zasilanie interfejsu ? Sam interfejs był sprawdzany na innym aucie ?
-
Tak diody na interfejsie bluetooth. Interfejs sprawny, podpinane 3 różne, na innych samochodach działa. Około 6 miesięcy temu gniazdo działało.
Styki OK, napięcie jest 12V. Niestety nie wiem gdzie przewód K wychodzi we wtyczce do sterownika. Może ma ktoś opisane wtyczki przy sterowniku, żeby sprawdzić przejścia kabli do złącza diagnostycznego. Jak sprawdzić czy gdzieś nie ma zwarcia po drodze do złącza OBD?
Jakie powinny być wartości na poszczególnych pinach w złączu? Rozpiąć wtyczkę i spróbować podłączyć sam pin 4(GND) 7(K-line) 16 12V ?
edit.
Znalazłem opisane wtyczki sterownika. Widzę który to K-line na sterowniku. Będe mógł sprawdzić ciągłość kabli.
-
-
Popróbuj kilka razy. Miałem problem z podłączeniem przez Bluetooth (akurat w Alfie łapał od razu), za którymś razem dopiero się udało. Jakiego programu używał mechanik?