Witam wszystkich posiadam Alfe 159 od dwoch miesiecy. Silnik 1.9 120KM JTD 2007r. Problem pojawia sie od ja kupilem, spalanie ciagle pokazuje 8,4l/km. Trasa/miasto/wies/ takze niewiem czy cos jest nie tak czy tak te Auta maja? Z Gory Dzieki....
Printable View
Witam wszystkich posiadam Alfe 159 od dwoch miesiecy. Silnik 1.9 120KM JTD 2007r. Problem pojawia sie od ja kupilem, spalanie ciagle pokazuje 8,4l/km. Trasa/miasto/wies/ takze niewiem czy cos jest nie tak czy tak te Auta maja? Z Gory Dzieki....
Resetowales? Jak masz duzo km natluczone to ciezko zmienic srednia.
W ogóle to piszesz o srednim spalaniu czy chwilowym?
o Średnim. a jak zresetowac?
Wejdz na strone AR i sciagnij instrukcje w pdf.. Ciekawe rzeczy tam piszą... ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/115.jpg
Gdy wejdziesz w menu komputera pokładowego Trip A lub Trip B (domyślnie Trip B resetuje się po wyłączeniu zapłonu) przytrzymaj przycisk Trip na manetce do momentu usłyszenia krótkiego sygnału dźwiękowego.
Moja Bella pali plus minus 6.4 litra, tak średnio. W zimie więcej rzecz jasna. Pewnie masz ciężką nogę:)
z czego mogą wynikać duże różnice w średnim spalaniu rzeczywistym i podawanym przez komputer. Komputer podaje 6.1, po tankowaniu 7,2-7,4. Zastanawiam się czy może być tak, ze komputer do średniej nie uwzględnia paliwa zużytego na postoju?
Coś w tym jest. Kiedyś zauważyłem czołgając się w korkach przed trzema kolejnymi bramkami na A4, że różnica w spalaniu rzeczywistym a kompem była największa. Również pokonując 750 km bardzo dynamicznie różnica była większa. Zwykle komputer zaniżał spalanie o 0,4-0,6 litra.
System pomiarowy jest mało dokładny.
U mnie też średnie pokazuje 6.4 miasto , wieś , trasy 100 , 200 km a teraz po wymianie termostatu jest bliżej 6 l :)
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka