-
Tarcie przy skręcaniu.
Witam.
Mój samochód to alfa 159 SW 1.9jtd 120km 8v 2008rok.
Problem polega na tym, że podczas kręcenia kierownicą w miejscu lewo prawo na twardym podłożu pojawiają się straszne odgłosy tarcia. Odgłosy nie są słyszalne z zewnątrz, pod maską nic nie słychać oraz w pod autem też jest cicho, słychać to jedynie w kabinie. Przy kręceniu kierownica stawia duży opór i pojawiają się na niej wyczuwalne drgania, towarzyszy temu dźwięk tarcia i czasami jakieś inne odgłosy puknięć, przeskoków.
Czy w waszych alfach również na postoju ciężko się kreci kierownicą ? Dodam, że na śniegu lub innym lodzie przy kręceniu w miejscu zjawisko to było mniej zauważalne.
-
Prawdopodobnie maglownica do regeneracji. Płynu od wspomagania Ci nie ubywa?
-
Maglownica była regenerowana jakieś 4 miesiące temu, jest jeszcze na gwarancji. Od początku zakupu alfy miałem ten problem. Po regeneracji maglownicy drgania i tarcie nie przestało. Do regeneracji zmusił mnie fakt już jeż wcześniej bardzo pukała aż w końcu wypluła uszczelniacze. Na gwarancji mam zapisane, że zostało w niej 20% luzu. Ponoć była w strasznym stanie i ma nawet wymienioną listwę. Teraz zastanawiam się czy regeneracja została przeprowadzona prawidłowo ? Płynu nie ubywa, a w zbiorniczku nic nie bulgocze.
-
Ja mialem podobne zjawisko i okazalo sie ze winna byla metalowa osłona tarczy hamulcowej w prawym kole ktora byla wyzkrzywiona i przy skręcaniu tarla o felge. Ciekawe bylo to ze wlasnie odczuwalne i słyszalne bylo to najbardziej na asfalcie a mniej na miekkim piachu.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
-
Postaram się jutro sprawdzić, jeżeli będzie to możliwe, dodam jeszcze, że coś mi coraz bardziej szumi w okolicach prawego koła.
-
Zatem sprawdziłem obie osłony tarczy i nic nie ociera, poza tym wątpię żeby akurat to było przyczyną. Dodam jeszcze, że kierownica słabo odbija, zazwyczaj skokami no i cały czas są na niej te drgania ;/ Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić ? Jazda z takim układem kierowniczym staje się powoli męcząca.
-
To moje pomysly niestety na tym sie kończą
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
-
Witam.
Mam podobny problem. Zaczął się niedługo po zakupie (inne z resztą też, ciekawe czemu jest tak najczęściej?), przy skręcaniu, czy w trakcie jazdy, czy na postoju, występuje to wkurzające tarcie.
Próbowałem czegoś dowiedzieć się od mechaników czy na grupie w FB, ale niewiele to pomogło.
Podejrzenie padło na zbiorniczek płynu wspomagania, który zgodnie z sugestią wymieniłem, jednak okazało się to strzałem nie trafionym. Kolejne podejrzenia to maglownica lub pompa wspomagania. Nie robiłem jeszcze nic w tym temacie, nie chcąc w tej chwili pchać się w kolejne koszty, gdyż wyczytałem też iż mogą to być tuleje przedniego górnego wahacza.
Zbyt dużo tych niewiadomych by strzelać w ciemno, pewnie niebawem udam się na stację kontroli, panowie dość precyzyjnie określili problemy w zawieszeniu mojego paska, który póki co musi jeszcze poczekać na sprzedaż.
Może po prostu coś się zapiekło. Dźwięk z początku po odpaleniu po dłuższym postoju jest dużo mniej słyszalny, nasila się po krótkim czasie..
-
Wymieniałeś coś, lub jesteś na dobrej drodze do rozwiązania problemu ? Ja nadal borykam się z tym, podejmę jeszcze próbę wymiany płynu wspomagania, ale nie wiem czy ma to sens, bo regenerowałem swoją maglownicę i jest zalana nowym płynem, ale problem tarcia i drgań przenoszących się na całe auto nadal występuje.
-
Ja mam ten sam problem i dalej nie wiem, czym jest spowodowany. Płyn i zbiorniczek wymieniłem, ale podobno w 2,4 jtdm zmian w zbiorniczku nie było. Problem nie zniknął. Widzę, że po regeneracja przekładni też nic nie daje, zostaje więc pompa, albo przycinający się gdzieś zawór zwrotny. W 1,9 ten zawór jest w śrubie na połączeniu węża zasilającego z przekładnią.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...t=#post1863553 post 35.
Możecie go wymienić i sprawdzić czy to pomoże. Gdzieś w tym temacie jest nr katalogowy tego zaworu i można go kupić chyba za 50 zł.
W 2,4 nie ma go tam, więc pewnie znajduje się w pompie.
Edit:
W 2,4 jest ten zawór w śrubie na wężu zasilającym, przykręcany do przekładni. Czyszczenie nic mi nie dało, otwiera się dość lekko. Jak wymienię, to dam znać, czy to jest rozwiązanie.