Gdzieś kiedyś ktoś coś widział i opowiedział :)
Jak wygląda "małe Brembo" w 159? Różni się to znacznie od zwykłego zacisku Ate?
Czy te zaciski są ze sobą zamienne?
Printable View
Gdzieś kiedyś ktoś coś widział i opowiedział :)
Jak wygląda "małe Brembo" w 159? Różni się to znacznie od zwykłego zacisku Ate?
Czy te zaciski są ze sobą zamienne?
Zacisk "małe brembo" jest zaciskiem czterotłoczkowym, zwykły zacisk ATE jest jednotłoczkowy "pływającym" (wysuwający się tłok dociska klocek jednocześnie "ciągnie" klocek z drugiej strony tarczy).
Zaciski nie są ze sobą zamienne ze względu na budowę zwrotnicy (mocowanie zacisku). Istnieje możliwość podmiany zacisku z AR 166. Patrz "SWAP zacisków..... ."
Tak, wiem. Aktualnie mam taki swap i się go pozbywam.
Trafiłem tylko na temat małego Brembo i chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Montowane było nawet w 1.9 8V podobno.
Masz w swojej alfie Brembo z 166 ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Małe Brembo pojawiły sie seryjnie w 1.9 jtdm po lifcie.
Ogólnie po lifcie we wszystkich silnikach - kolega z pracy kupił polifta 1.8 mpi i też ma małe brembo.
Mi by wystarczyło takie - wygląd na plus no i felga 16 wejdzie.
Załącznik 225629Załącznik 225630
Tak to wygląda u mnie. Na tą chwilę innych fotek nie mam jak zrobić.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Super, dzięki wielkie!
Jak jest z piszczeniem tych zacisków?
Potwierdzam - w swojej 1.9, 8V, 115 kucy z 2008 też mam małe brembo (dowiedziałem się niedawno, gdy przyszło mi walczyć z zacinającym się jednym z czterech tłoczków). Jeśli chodzi o hamowanie to bajka... działają świetnie. Jeśli chodzi o koszty to za zestaw gumek naprawczych do 4 tłoczków + jeden tłoczek zapłaciłem ponad 100 zł. Za kompletny zestaw naprawczy na jeden zacisk trzeba liczyć około 250 zł, gdzie w zwykłych można się zamknąć w kwocie 50 zł (razem z tłoczkiem)
Poniżej zdjęcie bez felgi (od kogoś od nas z forum).
Jeśli chodzi o piszczenie to niczego takiego u siebie nigdy nie zaobserwowałem. Przy hamowaniu awaryjnym słychać tylko pracę abs, a podczas zwalniania przy dojeżdżaniu do świateł pozostaje bezgłośne.
Załącznik 225642