-
Kontrolka oleju
2.4 20v 175 km alfa 156 fl po 3 dniach postoju kontrolka oleju gaśnie po niecałych 2sek od odpalenia auta, gdy jest ciepła gaśnie po niecałej sekundzie, nie powinno być tak ze gaśnie na rozruszniku? To mój 1 diesel wiec proszę o radę, olej valvolin 5w40 syn power, fakt że filtr oleju nue zmieniany przy wymianie oleju bo ciężko jest go zmienić a gdy ja kupiłem był mobil 10w 40, za miesiąc mam zamiar zmienić znowu tym razem z filtrem, nie kopci nie pobiera oleju, moc ma, jakiś rady?
-
Nigdy nie zwracałem uwagi na to jak szybko gasną kontrolki, faktem jest że po odpaleniu dopiero się to dzieje (aku, olej, check) a czy po 1 sek czy 2 to już bym nie wnikał, ważne że gasną[emoji6]
-
jak wygląda stan oleju, na ciepłym silniku 5 min po zgaszeniu auta? oraz jak wyglada na zimnym silniku?
kontrolka oleju, która się świeci nie jest kontrolką poziomu oleju a jego ciśnienia - można przetłumaczyć sobie tak, że zimna gaśnie chwilke później zanim olej dotrze do czujnika i osiągnie odpowiednie ciśnienie. Rozgrzany olej jest rzadszy, stąd jego większa objętość powoduje większe ciśnienie.
Natomiast u mnie gasną zawsze po takim samym czasie więc sprawdź stan oleju ale nie wskaźnikiem komputera tylko na bagnecie. Na zimnym silniku i ciepłym, około 5 minut po zgaszeniu (tak jak zaleca producent).
-
Ok, tak sprawdzę, na zimnym silniku mam na komputerze max, na ciepłym jest 1 kratke mniej, myślę ze jest po prostu zalane tak na krawędzi maxa a tej przedostanktniej kratki, nie chciałem też lac za dużo,
-
Nie szukaj dziury w całym jak jest olej na stanie i nie wywala podczas jazdy
-
Pierwsza rada taka to lepiej zmienić filtr nie wymieniając oleju niż odwrotnie. tym bardziej że zmieniłeś olej na rzadszy który płucze bardziej silnik i wszystkie syfy lądują właśnie w filtrze. nie czekaj tylko wymieniaj filtr i olej już teraz no chyba że chcesz w najbliższym czasie zainwestować niepotrzebnie w silnik.
-
Oleju jeśli chodzi o stan jest w porządku, w takim wypadku filtr, czy jest możliwość wymiany filtra bez zmiany oleju?? Czy wyleci olej? Mam zrobione na nim około 1000 km więc narazie szkoda Tymbardziej ze 6 ltr 180 zl
-
olej się nie wyleje. Troszkę napewno tak natomiast większość oleju jest w misce.. :)
-